Belgia şi Turcia s-au alăturat „coaliţiei dronelor”, care sprijină Ucraina în războiul cu Rusia prin furnizarea şi dezvoltarea de aparate fără pilot destinate atacurilor sau supravegherii câmpului de luptă. Numărul membrilor acestei coaliţii a ajuns astfel la 20, a anunţat miercuri ministrul leton al Apărării, Andris Spruds, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
În discursul său de deschidere la o reuniune internaţională pe tema dronelor, desfăşurată la Riga, ministrul leton a spus că la această întâlnire din capitala letonă iau parte mai mult de 1.500 de participanţi din peste 20 de ţări, inclusiv peste 100 de companii, societăţi în dezvoltare, startup-uri, reprezentanţi ai forţelor armate, guvernelor şi ai unor universităţi. „Şi lucrăm împreună pentru a ajuta Ucraina. Ajutând Ucraina, ne apărăm, de asemenea, valorile comune, protejăm securitatea poporului nostru şi investim în industria noastră de apărare, care este importantă pentru noi toţi”, a susţinut ministrul leton.
„Coaliţia dronelor” a fost creată în februarie 2024, la iniţiativa Letoniei, având drept copreşedinţi această ţară baltică şi Regatul Unit. Statele membre ale acestui format de colaborare au finanţat cu aproximativ două miliarde de euro furnizarea şi dezvoltarea mai multor tipuri de drone pentru Ucraina. Potrivit Ministerului leton al Apărării, această ţară a furnizat până în prezent aproximativ 5.000 de drone Ucrainei, iar anul trecut a contribuit cu 20 milioane de euro pentru a sprijini coaliţia dronelor.
Războiul din Ucraina a devenit şi un teren al inovaţiei în domeniul dronelor, ambele tabere folosind roiuri de drone pentru atacuri în spatele liniei frontului pentru a perturba instalaţiile de producţie şi logistica inamicului.
Rusia şi Ucraina au încercat fiecare să achiziţioneze şi să dezvolte noi tipuri de drone, să le folosească în moduri inovatoare şi, de asemenea, să caute noi modalităţi de a le doborî, prin tactici care merg de la simpla utilizare a armelor uşoare până la bruiajul electronic, cu ajutorul căruia este perturbat semnalul dronelor, care astfel îşi pierd traiectoria şi se prăbuşesc la întâmplare, departe de ţintă.
Soldaţii recunosc că sunt îngroziţi de drone, iar ambele tabere au folosit în propaganda lor de război imagini macabre cu atacuri ucigaşe executate cu ajutorul dronelor.