Cum apare şi cum puteţi preveni, în sezonul de vară, CANCERUL DE PIELE

Cum apare şi cum puteţi preveni, în sezonul de vară, CANCERUL DE PIELE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Expunerea prelungită la soare poate provoca cancer cutanat * Solarul şi alte instrumente de bronzare artificială trebuie evitate


Câteva zeci de persoane din judeţul Galaţi sunt diagnosticate în fiecare an cu o formă sau alta de cancer de piele. Boala a devenit din ce în ce mai des întâlnită, în ultimii ani, una dintre principalele cauze declanşatoare fiind expunerea prelungită la soare. Ţinând cont că sezonul estival se apropie cu paşi repezi, vă explicăm de ce trebuie să ţineţi cont pentru ca orele petrecute pe plajă să nu vă îmbolnăvească.

Cancerul de piele îmbracă trei forme, cu evoluţie şi prognostic total diferite: cancerul bazocelular, cancerul spinocelular şi melanomul malign.

În vreme ce cancerul bazocelular este cea mai neagresivă formă de boală oncologică apărută la om, melanomul malign reprezintă, pe de altă parte, cea mai agresivă formă de cancer, cu metastazare extrem de precoce şi cu un prognostic rezervat. De aceea, le vom trata în două articole diferite. Astăzi, vorbim despre cancerul bazocelular şi despre cel spinocelular.

Cum se manifestă şi când trebuie să ne alarmăm


Spre deosebire de alte forme de cancer, cel de piele apare la suprafaţă şi este uşor vizibil, astfel încât simpla inspecţie lunară a pielii poate duce la diagnosticarea precoce a acestuia. Existenţa uneia sau a mai multor modificări cutanate din cele prezentate mai jos, impune consultul la medicul specialist. „Trebuie să ne atragă atenţia formele cutanate asimetrice, adică acele formaţiuni care nu sunt regulate în lungime sau în rotunjime. De luat în seamă sunt şi marginile care nu sunt clar delimitate de restul pielii, ci inegale. De asemenea, trebuie ţinut seama şi de culoarea pătată în roz sau gri, sau de eventualele cruste apărute. Nu în ultimul rând, orice aluniţă sau formaţiune cutanată care depăşeşte cinci milimetri în spaţiul cel mai larg poate fi un semnal de alarmă”, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, prof. dr. Valeriu Ardeleanu.

Carcinomul bazocelular


Acest tip de cancer de piele are o incidenţă evaluată la 150 de cazuri la suta de mii de locuitori pe an, în Europa. În ultimii 15 ani, incidenţa sa s-a dublat. Factorii de risc pentru carcinomul bazocelular sunt: pielea deschisă la culoare, expunerea la soare, expunerea la solarul de bronzat şi expunerea la arsenic, radiaţii ionizante sau la gudroane. În acelaşi timp, boala apare mai frecvent la femei şi la persoanele în vârstă.

„Carcinomul bazocelular reprezintă forma de carcinom epitelial cutanat cu grad de malignitate foarte redus, care se caracterizează, printre altele, prin următoarele: creştere foarte lentă în timp a tumorii; nu metastazează sau metastazează foarte rar; nu apare pe mucoase; este localizat predominant în cele două treimi superioare ale feţei, dar poate apărea şi pe trunchi sau pe braţe; leziunile nu dau, de obicei, niciun simptom; se dezvoltă lent, în ani de zile, cu excepţia formelor ulcerate, terebrante (care pătrund în adâncime - n.r.). Această formă de cancer este tratabilă, iar terapia constă în simpla excizie a tumorii, cu menţiunea că tumora trebuie să fie îndepărtată în totalitate. Nu necesită chimioterapie sau alte procedee adjuvante”, a adăugat dr. Ardeleanu.

Carcinomul spinocelular


Este a doua formă de cancer de piele ca frecvenţă, după cel bazocelular. Carcinomul spinocelular ia naştere din epiderm (straturile de suprafaţă a pielii umane - n.r.) şi este asemănător celulelor scuamoase, care alcătuiesc cea mai mare parte a straturilor superficiale ale pielii, putând apărea în orice regiune a corpului, inclusiv pe mucoase, dar este mai des întâlnit pe zonele expuse soarelui.

“Evoluţia sa este mult timp limitată la epiderm, însă, dacă nu este tratat, penetrează în cele din urmă şi ţesuturile de dedesubt, ducând la metastazare. Carcinomul spinocelular apare fie ca o excrescenţă cu o depresiune centrală, care uneori sângerează, adesea cu creştere rapidă în dimensiuni, fie ca o ulceraţie tegumentară, adesea sângerândă. Şi această formă de cancer poate fi tratată, dacă este diagnosticată la timp. Diagnosticată tardiv, poate duce la deces. Cea mai bună metodă de tratament pentru cancerul de piele rămâne însă prevenţia”, a concluzionat specialistul citat.

Cum poate fi prevenit


Puteţi reduce la minimum riscul de apariţie a unui cancer de piele prin evitarea expunerii excesive la soare, în special între orele de vârf (intervalul 10,00 - 16,00). Purtaţi îmbrăcăminte care să vă protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru pentru ultraviolete. Folosiţi cremă de protecţie solară cu spectru larg şi factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puţin 30. Evitaţi solarul şi instrumentele de bronzare artificială. Examinaţi-vă pielea, pe toată suprafaţa corupului, o dată pe lună. Nu în ultimul rand, mergeţi cel puţin o dată pe an la medic pentru o examinare de specialitate a pielii.

Citit 3005 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2016 22:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.