Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
7 comentarii

Controalele făcute de spitale vor fi luate la bani mărunţi de inspectorii de sănătate publică * La Spitalul Judeţean Galaţi, un antiseptic produs de Hexi Pharma este folosit pentru dezinfectarea mâinilor


Zarva mediatică provocată de folosirea în spitalele din România a unor dezinfectanţi diluaţi, chiar şi de peste zece ori, nu ocoleşte nici judeţul Galaţi. Ca urmare a unui ordin dat de Ministerul Sănătăţii (MS), spitalele publice din toată ţara au demarat, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, o serie de controale menite să verifice în ce măsură respectivii dezinfectanţi sunt eficienţi împotriva celor mai periculoşi germeni patogeni din saloanele unităţilor medicale. Rezultatele acestor controale interne vor fi înmânate, zilele următoare, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. DSP Galaţi are apoi obligaţia de a verifica în ce măsură spitalele au transmis rezultatele corecte, toate datele urmând să fie trimise ulterior către MS.

Controalele au început în Vinerea Mare


La Spitalul de Urgenţă din Galaţi, spre exemplu, controalele au început încă de vineri dimineaţă. "Ca urmare a videoconferinţei susţinute, joi, de către Ministerul Sănătăţii, am hotărât să verificăm eficienţa dezinfectanţilor pe care îi folosim, tocmai pentru a vedea dacă efectul este sau nu cel scontat. Pentru început, recoltele de autocontrol sunt realizate de către personalul propriu din cadrul Compartimentului de Supraveghere a Infecţiilor Nosocomiale, din cadrul spitalul, urmând ca, ulterior, să aibă loc şi alte acţiuni. Pentru moment, am început cu verificarea produselor Hexi Pharma, pentru care a trebuit să facem şi o raportare cerută de către Direcţia de Sănătate Publică. Noi deţinem doar un singur produs de acest tip, un antiseptic pentru tegumente. Este vorba despre Poliodin Scrub. Astfel, s-au recoltat probe de pe tegumente. La indicaţia DSP, vom demara o acţiune de verificare a acţiunii şi a celorlalte tipuri de dezinfectante utilizate în spital. Am început cu dezinfectantele pentru suprafeţe. Procedura constă în a face o recoltă de probe de suprafeţe, instrumentar, tegumente. Întâi se curăţă suprafaţa, se aplică dezinfectantul în concentraţia recomandată, apoi se lasă timpul de contact necesar şi ulterior se face recolta, în funcţie de suport", a explicat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

DSP verifică rezultatele anunţate de spitale


La rândul lor, inspectorii de sănătate publică vor verifica rezultatele analizelor efectuate de spitale, printr-un alt set de analize efectuate în laboratoarele DSP Galaţi. "Direcţia de Sănătate Publică a trimis tuturor spitalelor din Galaţi solicitarea de a furniza tipul substanţelor utilizate, modul de utilizare precum şi rezultatele autocontroalelor din fiecare unitate sanitară. Vom efectua apoi o acţiune de control, pentru a vedea dacă informaţiile furnizate de spitale sunt reale", a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Germeni potenţial letali, combătuţi cu "apă şi săpun"


Scandalul dezinfectanţilor diluaţi se află în strânsă legătură cu îmbolnăvirile apărute în spitalele din România. Deşi o legătură cauză-efect este greu de stabilit pentru fiecare caz în parte, este de la sine înţeles că un dezinfectant care conţine doar a zecea parte din doza de substanţă activă recomandată nu va putea să elimine toţi acei germeni periculoşi, mai ales în cazul bolnavilor cu un sistem imunitar scăzut. "Până în anul 2013, în judeţul Galaţi se raportau până în 100 de infecţii nosocomiale. În 2014, am înregistrat 171 de astfel de infecţii, iar în 2015 au fost raportate 256 de îmbolnăviri intraspitaliceşti. Aceste cifre nu sunt relevante cu privire la modul în care se face dezinfecţia în unităţile spitaliceşti, deoarece ştim cu toţii că în anii din urmă exista o reticenţă în ceea ce priveşte raportarea acestor infecţii nosocomiale", a adăugat dr. Boldea.

Înşelăciune din banii publici


Vă reamintim faptul că o anchetă jurnalistică publicată recent de Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că majoritatea covârşitoare a substanţelor dezinfectante produse de Hexi Pharma, produse care ajung în mai toate spitalele româneşti, nu conţin doza de substanţă activă indicată pe etichetă, fapt trecut cu vederea de către instituţiile din subordinea Ministerului Sănătăţii. Potrivit anchetei, autorităţile nu doar că nu verifică periodic dacă producătorii respectă reţeta, dar astfel de controale nu au loc nici măcar atunci când sunt date autorizaţiile de punere pe piaţă. Firma livrează dezinfectanţi în peste 300 de spitale din 40 de judeţe din România, inclusiv în Galaţi. Dimensiunea problemei este una generalizată, având în vedere că, în ultimii nouă ani, compania respectivă a câştigat 796 de contracte de achiziţie publică cu spitale, unităţi militare, penitenciare şi alte instituţii.

Citit 5061 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2016 01:05

7 comentarii

 • postat de Ronexprim Joi, 05 Mai 2016 11:32 82.137.48.*** Link la comentariu
  0
  1

  De ce ne mai mira? Cand noi nu avem instrumente de masura si aparatura de laborator performanta, care sa ofere cele mai bune rezultate?

  Raportează
 • postat de dreptate si adevar Miercuri, 04 Mai 2016 16:26 89.137.227.*** Link la comentariu
  0
  1

  Atunci cand in spital au patruns oameni care nu au dragoste se semenii lor rezultatul e moarte, mizerie, crima, furt, delasare, egoist, lipsa de scrupule, lacomie. Acum in spital cauta sa te jupoaie si sa te si omoare. Si cu banii luati si mort sau nenorocit in cel mai fericit caz. Si medicii si asistentele al randul lor sunt jefuite de statul roman si politicieni care isi bat joc de ei. Oferiti conditii si calitate. sunt si medici care te redirectioneaza la privat unde tot ei sunt pt ca alo incaseaza banul cash.

  Raportează
 • postat de lazar maricel Marți, 03 Mai 2016 18:25 87.138.222.*** Link la comentariu
  0
  7

  Sa se faca controale serioase nu numai la spitale, sa se faca si la fundatia pentru sprijinirea varstnicilor (...).

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Marți, 03 Mai 2016 13:02 5.13.209.*** Link la comentariu
  0
  8

  Important e cati dau plicul si marimea lui, rade sarcastic omu atotiubitori de caini care nu a facut NIMIC in spitalul mortii! Delasare totala exista
  in cam toate institutiile publice, autoritati mardon minoritati statate (nu-si merita numele nici macar gramatic parerea mea si nu numai).
  Colonia Romania a ajuns un lasa-ma'ste'las! Scapa sine poate, traieste cine supravietuieste!

  Raportează
 • postat de beresti, beresti Marți, 03 Mai 2016 10:16 217.156.52.*** Link la comentariu
  1
  7

  D.S.P. ar trebui sa se autosesizeze si sa verifice imediat locatia unde se tine "piata" duminica de duminica in Beresti.
  Sunt ani de zile in care legumele, fructele si tot ce se vinde de regula intr-o piata sunt oferite in praful drumului de langa calea ferata exact in fata depozitului de materiale de constructie.
  Chiar nu vede nimeni, nici o autoritate sau institutie locala ?!?
  E clar ca e multa nepasare fata de sanatatea cetatenilor !!!

  Raportează
 • postat de Miu Marți, 03 Mai 2016 09:27 109.103.162.*** Link la comentariu
  0
  9

  Adevarul este ca in spitale nu mai e demult senzatia de loc igienic. Miroase mai degraba a mancare decat a dezinfectante. Am intrebat personalul de ce si mi s-a raspuns ca acum sunt alte substante folosite, fara miros ... Mda, eu nu cred pentru ca orice substanta folosita la dezinfectat are un miros specific.

  Raportează
 • postat de Felcerul comunal Marți, 03 Mai 2016 07:59 81.196.80.*** Link la comentariu
  0
  16

  Sp. Jud. Galati are o armata de Directori dar nici unul nu se preocupa de atributiile ce-i revin, prin "fisa postului". As fi curios sa vad rezultatele unei anchete privind lucrarile de renovare si cine le supervizeaza !?!?!?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.