Tulburarea care iarna poate afecta pe oricine
Foto: on-line

Tulburarea care iarna poate afecta pe oricine
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Numărul cazurilor de depresie sezonieră este în creştere în perioada de iarnă şi a sărbătorilor de sfârşit de an, ca urmare a diminuării luminii solare şi a încheierii anului, avertizează asociaţia Voz Pro Salud Mental-Ciudad de México, citată de EFE. Această tulburare nu se regăseşte doar la pacienţii cu probleme psihice, ci poată afecta orice persoană, în această perioadă a anului, a explicat organizaţia neguvernamentală într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Unul din motivele creşterii acestor cazuri de depresie este reducerea luminii solare, care afectează producerea de substanţe ce reglementează starea de spirit şi somnul. De asemenea, perioada sărbătorilor de reuniune cu familia şi rudele poate fi un alt factor care să provoace această afecţiune.

Există multe persoane singure care nu au cu cine petrece Crăciunul sau Anul Nou. Unii îşi amintesc în această perioadă de cei dragi pe care i-au pierdut, în timp ce alţii fac un bilanţ al realizărilor sau eşecurilor din decursul anului.

Organizaţia mexicană care reuneşte reprezentanţi ai familiilor sau profesionişti dedicaţi ameliorării calităţii vieţii au asigurat că aceste date reprezintă "o provocare" pentru pacienţii cu probleme psihice, deoarece le întrerup rutina cu care sunt obişnuiţi. De aceea specialiştii le recomandă pacienţilor să facă mai multe exerciţii fizice, să stea la soare şi să meargă la medic înainte de aceste zile festive pentru a-şi ajusta medicaţia. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Psihiatrie Ramón de la Fuente Muńiz, cel puţin 4,5 milioane de persoane au fost diagnosticate cu depresie sezonieră în Mexic, în 2010.

Afecţiune subdiagnosticată în România

În România nu există statistici oficiale care să poată spune cu destulă precizie care este numărul de persoane afectate de depresia sezonieră. Cu toate acestea, ceea ce se ştie cu siguranţă este faptul că atât depresia sezonieră, cât şi depresia propriu-zisă sunt afecţiuni mult subdiagnosticate în România.

Pe de o parte, bolnavii evită să meargă la medic pentru a fi diagnosticaţi deoarece se tem că astfel ar putea fi etichetaţi drept „nebuni” de cei din jurul lor. Pe de altă parte, numărul de medici psihaitri din România este mult prea mic pentru numărul de pacienţi, fapt ce îngreunează şi mai mult diagnosticarea unor astfel de afecţiuni.

Citit 2821 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 20:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.