Diferenţele dintre gripă şi o simplă răceală

Diferenţele dintre gripă şi o simplă răceală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

27 de români au murit din cauza gripei în actualul sezon rece. Printre victime se numără şi o femeie din Galaţi, în vârstă de 60 de ani, care a murit vinerea trecută (9 februarie) în secţia Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. La o primă vedere, gripa şi virozele respiratorii au simptome similare, cu diferenţa că cele apărute în cazul gripei sunt mult mai severe.

Gripa nu este periculoasă atât prin ea însăşi, cât prin complicaţiile pe care le poate provoca în cazul persoanelor încadrate în categoriile de risc, respectiv femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi bolnavii cronici. În special acestea trebuie să ţină cont de simptome, astfel încât să poată vedea diferenţele dintre o viroză şi gripă.

Gripa sezonieră este cauzată de virusuri care infectează căile respiratorii, cei care se îmbolnăvesc de gripă având următoarele simptome: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. „Puteţi recunoaşte o viroză respiratorie, alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii, care începe cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap şi după evoluţia mai uşoară a bolii. Răceala este cauzată de alte virusuri respiratorii”, susţin specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Durerile de cap şi cele de articulaţii sunt rare în cazul răcelii

În cazul gripei debutul bolii este brusc, în timp ce în cazul răcelii este mai lent. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei, aceasta depăşeşte 38 de grade, iar, în cazul răcelii, bolnavii nu au temperatură ci doar stări febrile. Durerile de cap şi cele de articulaţii sunt şi ele frecvente în cazul gripei, în timp ce în cazul răcelilor sunt rare. Starea generală este alterată, subliniază medicii, în cazul gripei, în timp ce în cazul virozelor, starea generală este doar uşor alterată. Rinoreea (curgerea nasului - n.r.) este rară în cazul gripei, în timp ce e frecventă în cazul virozelor, tusea uscată fiind şi ea frecventă la cei cu gripă dar foarte frecventă în cazul răcelilor. Răguşeala este rară în cazul gripei, dar frecventă în cazul răcelilor. „Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, conchid specialiştii din cadrul INSP.

Citit 3299 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Februarie 2018 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.