Fisticul - aurul verde al planetei

Fisticul - aurul verde al planetei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Fisticul este un arbore de dimensiuni mici, nativ din Asia Centrală (Siria, Iran, Turkmenistan, Kirghistan, Turcia, Grecia, Pakistan şi Afganistan).

UTILIZĂRI CULINARE

Fisticul este un condiment ce oferă gust, culoare și textură preparatelor culinare ca:

- deserturi (înghețate, baclavale, biscuiți, tarte cu lămâie etc.)

- salate cu fistic

- tartine

- preparate din carne/pește și legume (curry-uri, cotlet de berbecuț în crustă de fistic)

- sosuri (pesto, sosuri pe bază de iaurt)

MEDICINĂ

- fisticul ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale

- previne îmbătrânirea

- este gustarea ideală dintre mese (30-50 g)

- combate stresul, alături de o dietă săracă în grăsimi animale şi bogată în fructe şi legume și 30 de minute de mișcare zilnică

- este un remediu excelent pentru combaterea constipației (50 g zilnic)

ȘTIAȚI CĂ

- Se recomandă ca fisticul să fie consumat doar în stare crudă?

- Fisticul prăjit nu se recomandă persoanelor cu probleme cardiace?

- O boabă are doar 3 calorii?

- Există dovezi că fisticul era cunoscut şi folosit în Europa încă de la sfârşitul Antichităţii?

- Alături de migdale, fisticul este prezent și în Biblie, considerându-se că ar fi fost cultivat în superbele grădini ale Babilonului?

- Zgomotul produs de spargerea cojii fisticului aduce noroc?

- În India, în lunile reci, oamenii fac exces de fistic, pe care-l numesc "nuca fierbinte". Se crede că poate încălzi o persoană din interior spre exterior?

- Fisticul este cunoscut ca nuca zâmbitoare în Iran, iar în China ca nuca fericită?

- Legendele spun că fisticul este un simbol al fericirii și al belșugului pentru cei care se iubesc, aceștia dându-și întâlnire sub ramurile fisticului în nopțile cu lună?

REȚETE

Orez cu verdețuri și fistic

INGREDIENTE. Pentru 4 porții: 250 g orez basmati; 1/4 legătură pătrunjel; 3-4 fire mărar; 3-4 fire ceapă verde; 2 linguri cu vârf fistic mărunțit cu cuțitul; 2 linguri iaurt, smântână sau lapte cocos; 1 vârf linguriță turmenic; 1 lingură ulei; sare;

PREPARARE. Se fierbe orezul într-o cantitate suficientă de apă timp de 8 minute (aldente). Scurgeți orezul și treceți-l sub jet de apă rece, adăugați verdețurile tocate mărunt, sarea și fisticul. Pe fundul unei oale (de 17 cm diametru), puneți 2 linguri de apă și adăugați uleiul. Amestecați iaurtul cu turmenic și 4 linguri de orez. Întindeți pasta obținută pe fundul oalei, operație ce va duce la formarea unei cruste delicioase. Puneți orezul peste pastă și dați-i forma de moviliță, astfel încât să nu atingă pereții vasului. Faceți 4-5 găuri în moviliță cu coada unei linguri de lemn, fără a atinge stratul de la bază. Acoperiți cu un capac cât mai etanș și treceți vasul pe ochiul cel mai mic al aragazului. Fierbeți pe foc mare 1 minut, până când se formează abur, apoi reduceți focul la minim și fierbeți încă 35 minute. Ridicați capacul și, cu o furculiță, amestecați ușor în orez. Scoateți tot orezul pe un platou, așezându-l sub formă de moviliță. Cu o lingură desfaceți crusta de pe fundul oalei și presărați-o deasupra orezului.

Tartine cu pastă de ton și fistic

INGREDIENTE. 130 g ton în ulei, 50 g unt, 1-2 linguri suc lămâie, 8-10 bucăți fistic, pătrunjel verde, felii de pâine;

PREPARARE. Tonul se scurge de ulei, se pune în blender și se mixează împreună cu untul și sucul de lămâie adăugat treptat, până când se obține o pastă fină și uniformă. Se adaugă fisticul mărunțit și se pune pasta pentru 10-15 minute la frigider. Se întinde apoi pe felii de pâine și se decorează cu pătrunjel verde și ceapă verde tocată mărunt.

CITEȘTE ȘI despre ANGELICA - iarba celor şapte îngeri - CLICK AICI

Citit 3706 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2018 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.