ALARMANT | Hepatita C face ravagii în România
Foto: evz.ro

ALARMANT | Hepatita C face ravagii în România
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

România are cea mai ridicată rată a prevalenţei infecţiei cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeană - 3,3 la sută, estimându-se că peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu acest virus, a declarat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. Adrian Streinu-Cercel.

Specialistul a adăugat  că 99 la sută dintre infecţii aparţin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice, iar peste 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă. "România se aliniază recomandărilor OMS privind controlul infecţiei cu virusul hepatitei C. În 2017, în România a crescut atât numărul persoanelor diagnosticate, cât şi accesul la terapiile cu medicamente anti-virale cu acţiune directă", a precizat Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.

În România, pentru 2018, direcţiile de acţiune recomandate vizează extinderea testării populaţiei şi asigurarea accesului larg la terapii antivirale eficiente. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a susţinut că este pentru prima dată când medicii de familie pot să recomande în cadrul pachetului de bază recoltarea antigenilor HBs şi a anticorpilor HCV tuturor pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 71 milioane de persoane sunt infectate, în prezent, cu virusul hepatitic C la nivel mondial.

Citit 2817 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2018 19:04

4 comentarii

 • postat de Rudibravo,1951
  Marți, 03 Aprilie 2018 13:43
  82.137.10.***
  Nu mai cereți ajutor de la nimeni În ABSURDISTAN se ia se fură nu se acordă nimic din ce plătești la Bugetul statului român Abia le ajunge Aleșilor degeaba de-o șampanie de-o icră de-un Dubai să ducă viața ca-n Rai
  0
  2
  Raportează
 • postat de Margareta Stoian
  Vineri, 30 Martie 2018 07:15
  81.180.100.***
  Eu am fibroza F1 și nu am avut cum să intru în programul național pentru a beneficia gratuit de tratament. Am căutat pe internet și am găsit Asociația Română de Turism Medical care m-a îndrumat să obțin tratamentul generic legal și mi-a pus la dispoziție și medic care mă monitorizează . Am 2 luni de când am terminat tratamentul și am viremia nedetectabila. Desi plătesc asigurarea de sănătate de peste 20 de ani nu am avut acces la tratament dar nici nu am putut sa stau sa ajung la F3-F4
  0
  2
  Raportează
 • postat de Silviu
  Miercuri, 28 Martie 2018 08:34
  82.137.10.***
  Ar mai fi trebuit mentionat in acest articol ca noile terapii inseamna la ora actuala terapii fara interferon, pe baza de pastile care se iau zilnic, iar efectele secundare sunt foarte mici si mult mai suportabile decat in cazul interferonului.

  Mai mult, cei care nu beneficiaza de tratament gratuit acordat prin sistemul de sanatate (da, exista inca restrictionarea la accesarea tratamentului, doar cei mai bolnavi il pot primi) pot sa isi aduca prim import paralel si in mod legal versiunile generice ale acestor terapii. O simpla cautare pe Google dupa "medicamente generice hepatita C" ofera foarte multe rezultate relevante.
  0
  2
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Marți, 20 Martie 2018 13:16
  81.12.149.***
  Si noi mai vrem să oprim Căldura şi Apa caldă cetăţenilor...
  Este cea mai mare CRIMĂ realizată de Ciuma Roşie în Galaţi!
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.