În fiecare oră, un pacient cu insuficienţă cardiacă moare

În fiecare oră, un pacient cu insuficienţă cardiacă moare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

La fiecare oră, un român moare de insuficienţă cardiacă, boală care poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind infarctul miocardic, hipertensiunea arterială şi diversele boli ale valvelor cardiace. Concret, se estimează că 4,7 la sută din populaţia de peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, arată cel mai recent studiu făcut la noi în ţară.

Cu toate că, în România, cazurile noi sunt raportate de către medicii de familie la nivel naţional, există o tendinţă generală de subraportare, potrivit specialiştilor. Doar în anul 2017, în spitalele din România au fost internaţi circa 344.000 de pacienţi cu diagnosticul principal sau secundar de insuficienţă cardiacă, durata medie de spitalizare a cazurilor internate fiind de şapte zile.

"Una din trei persoane moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări. 7,4 la sută dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă mor în spital. Nouă din zece pacienţi nu ştiu că suferă de insuficienţă cardiacă", arată conferenţiarul Ovidiu Chioncel, şef de secţie în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare "Prof. C.C. Iliescu". Potrivit acestuia, principala comorbiditate în cazul pacienţilor spitalizaţi cu insuficienţă cardiacă este hipertensiunea arterială, urmată de fibrilaţia atrială.

Cât poate supravieţui un pacient cu insuficienţă cardiacă

Aproximativ 14.400 de ani de viaţă se pierd prematur, anual, prin deces înainte de speranţa de viaţă standard, din cauza insuficienţei cardiace. În acest context, probabilitatea medie de supravieţuire peste zece ani a unui pacient cu insuficienţă cardiacă este de 20 la sută. "Prognosticul este mai prost decât la majoritatea formelor de cancer, în condiţiile unui tratament cu posibilităţi relativ limitate. În plus, insuficienţa cardiacă implică utilizarea unor resurse importante din partea societăţii pentru tratamentul acestor pacienţi şi pentru reintegrarea lor socială", spune şi profesorul Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, potrivit "Adevărul".

Majoritatea cazurilor de insuficienţă cardiacă externate din spital merg la domiciliu, unde urmărirea acestor pacienţi este dificilă. În plus, programele de recuperare cardiovasculară lipsesc, notează specialiştii, care susţin că reinternările pentru insuficienţă cardiacă sunt frecvente, crescând mult costurile.

Citit 6077 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Martie 2018 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.