Sanitas Galaţi pichetează sediul Ministerului Muncii

Sanitas Galaţi pichetează sediul Ministerului Muncii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste 20 de sindicalişti din cadrul Sanitas Galaţi merg astăzi la Bucureşti, pentru a protesta în faţa Ministerului Muncii. Ei li se alătură altor membri sindicali din ţară, veniţi în capitală pentru a picheta sediile instituţiilor publice. La manifestaţia de joi sunt aşteptate peste 200 de persoane.

Aceasta este cea de-a treia acţiune de protest organizată de Federaţia Sanitas în acest an. Până acum, sindicaliştii au manifestat în faţa Ministerului de Finanţe şi a Ministerului Sănătăţii. Sindicaliştii cer, printre altele, acordarea creşterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă Socială, precum şi renunţarea la plafonarea sporurilor la nivelul de 30 la sută pe ordonator principal de credite.

”Având în vedere felul în care se prezintă acum lucrurile, sunt toate şansele să recurgem şi la alte acţiuni de protest. Deja, în a doua jumătate a lunii aprilie, va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi foarte mulţi protestatari. După acest miting va urma greva generală”, a precizat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele organizaţiei gălăţene a Federaţiei Sanitas.

Pe lângă modificările enumerate mai sus, sindicaliştii cer şi adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea şi încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” şi ”Asistenţă socială” şi recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

"Bolile" sistemului românesc de sănătate

Potrivit protestatarilor, noile modificări aduse legii salarizării şi condiţiilor de acordare a sporurilor au avut efectul de a crea şi mai multă discriminare în sistem, în ceea ce priveşte veniturile. Faptul că veniturile au crescut doar pentru o parte dintre angajaţi a produs o stare de nemulţumire şi frustrare în rândul colegilor.

În România, salariile din sistemul de sănătate sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. De asemenea, guvernanţii acordă pentru sănătate doar o proporţie modestă din PIB, fapt ce duce la subfinanţarea sistemului. Acestor probleme li se adaugă şi corupţia generalizată din Sănătate, precum şi cheltuirea total ineficientă a fondurilor alocate.

Citit 1647 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Martie 2018 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.