SALARIUL MEDIU din Sănătate şi asistenţă socială a scăzut

SALARIUL MEDIU din Sănătate şi asistenţă socială a scăzut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câştigul mediu salarial a scăzut în sănătate şi asistenţă socială cu 2,1 la sută, în luna februarie, faţă de luna ianuarie a anului curent. Datele sunt confirmate de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia IT-iştii şi lucrătorii din turism sunt cele două capete ale intervalului între care evoluează salariile românilor.

Concret, plafonarea de 30 la sută a sporurilor la nivelul unui spital îi pune pe managerii de unităţi sanitare în situaţia de a găsi soluţii pentru a-i determina pe medici, dar şi pe asistenţii medicali să nu plece şi să-şi completeze veniturile în aşa fel încât ei să nu beneficieze strict de salariul prevăzut în programul de guvernare, respectiv 9.000 de lei în mână pentru medicul primar cu gradaţia cinci.

"Orice spital care va dori să acorde sporurile la nivelul maxim prevăzut de regulament o poate face din venituri proprii. Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri. Aici vom vedea adevărata valoare a managerilor", susţine ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a şi lansat o astfel de propunere sindicaliştilor din Sănătate.

Ce tip de spitale ar putea înregistra venituri proprii

Cu toate că sindicatele au spus iniţial că soluţia ar fi decentă, specialiştii arată că ea este aproape imposibil de aplicat, în special în spitalele din Bucureşti, care sunt supraaglomerate şi, în plus, au şi concurenţă privată. Mai mult, unităţi sanitare mari, precum Spitalul de Urgenţă Floreasca, au întâmpinat în trecut dificultăţi financiare, datoriile fiind şterse de stat. "Elementul-cheie ca un spital să poată face venituri proprii din care să le plătească medicilor sporuri la nivel maxim este ca dotările să fie la standarde ridicate. O altă condiţie este să nu existe concurenţă privată. Apoi, este esenţial să existe un cadru legal prin care să i se permită spitalului de stat să facă venituri suplimentare, adică medicii să ofere consultaţii, în timpul orelor de program, unor pacienţi care plătesc din buzunar pentru asta, pe tarife stabilite de unitatea sanitară", a declarat, pentru "Adevărul", medicul Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate.

Medicul mai susţine că, în aceste zile, reiese tendinţa autorităţilor din sănătate de a lăsa majorările salariale şi sporurile în cârca bugetului spitalelor. "Se prefigurează că sporurile vor fi lăsate la latitudinea managerilor, în limita bugetului disponibil. Dacă un spital nu va avea bani de sporuri, nu va da sporuri, iar acest lucru nu va funcţiona pentru că există mai multe categorii de sporuri: spor de noapte, spor de periculozitate şi aşa mai departe, care depăşesc acel plafon de 30 la sută despre care s-a tot vorbit", a completat doctorul Sorin Paveliu, precizând că mai degrabă spitalele de provincie s-ar putea califica la o astfel de soluţie.

Sindicalist: "Regulamentul de sporuri e teoretic"

De cealaltă parte, sindicaliştii arată că problema sporurilor medicilor şi asistenţilor medicali nu este nici pe departe rezolvată şi că sunt situaţii în care cadre medicale, pe noua grilă de salarizare, primesc mai puţin în mână faţă de cât primeau înainte, când beneficiau de sporuri care ajungeau şi la 100 la sută. "Se pierde la venit. Spre exemplu, un asistent medical care avea un salariu de 2.400 de lei în decembrie anul trecut, dar care primea un spor de 100 la sută, a mers către 4.000 de lei. În acest an, salariul i-l face aproape 5.000 de lei, îi ia transferul de contribuţii şi rămâne cu vreo 3.200 de lei în mână, deci are o scădere. Regulamentul de sporuri e teoretic, el nu va putea fi operaţional", a arătat şi prim-vicepreşedintele Federaţiei "Sanitas", Mircea Ciocan, sceptic că spitalele vor putea oferi sporurile maxime prevăzute în regulamentul aflat în dezbatere publică.

Chirurgii, nemulţumiţi

Potrivit documentului, un chirurg va beneficia de un spor de 15 la sută pe secţie şi de 50 la sută atunci când merge în sala de operaţie. "Evident, un chirurg are şi muncă în secţie, şi muncă în sală. Practic, chirurgii trebuie să fie pontaţi, într-un fel sau altul, şi să se vadă cât stau în sala de operaţie şi orele efective petrecute acolo se calculează cu spor de 50 la sută. În schimb, specialiştii de anestezie-terapie intensivă au acelaşi spor indiferent că sunt pe sala de operaţie sau pe secţie. Până la urmă, şi noi avem o muncă dificilă", a punctat şi medicul Bodgan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor.

Citit 2965 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2018 15:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.