Acţiuni de informare a elevilor în privinţa hepatitelor

Acţiuni de informare a elevilor în privinţa hepatitelor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Asociaţia Pacienţilor din Galaţi şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi vor organiza, în perioada mai-decembrie 2018, mai multe sesiuni de informare a liceenilor gălăţeni cu privire la modul în care poate fi prevenită infecţia cu virusurile hepatice. În prezent, se estimează că în judeţul Galaţi există în jur de 15.000 de bolnavi doar cu hepatită C, cei mai mulţi dintre ei neştiind că au boala.

Campania informativă din liceele gălăţene face parte dintr-o serie de acţiuni organizate de Asociaţia Pacienţilor din Galaţi, pe parcursul acestui an. Astfel, cu sprijinul autorităţilor locale, membrii asociaţiei au montat postere în 40 de mijloace de transport în comun din municipiul Galaţi. Afişele conţin informaţii succinte referitoare la tipurile de virusuri hepatice, ce risc prezintă acestea pentru sănătate şi cum poate fi prevenită infecţia. Aceleaşi postere urmează să fie lipite în toate spitalele din judeţul Galaţi.

Organizatorii speră ca, prin informaţiile pe care le transmit liceenilor şi publicului general, să ducă la o scădere a numărului pacienţilor afectaţi de aceste virusuri.

Cinci tipuri de virusuri hepatice

Conform medicilor, hepatitele virale A şi E sunt infecţii cu transmitere prin alimente şi apă contaminate. De aceea, respectarea unor măsuri elementare de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini, vă poate feri de aceste boli capabile să provoace adevărate epidemii. Pe de altă parte, virusurile hepatice B, D şi C se transmit prin sânge sau, mai rar, prin contact sexual neprotejat.

La sfârşitul anului trecut, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, atrăgea atenţia asupra faptului că, din cei care se ştiu infectaţi cu hepatita C, doar între 3 şi 5 la sută au acces la terapii. "Avem circa 600.000 de pacienţi cu hepatită C. Sunt judeţe în care nu avem nici măcar un epidemiolog. Nici măcar unul. Giurgiu vă spune ceva? Acest lucru este foarte important, deoarece 75 la sută din cei care sunt infectaţi cu virusul hepatic C nu ştiu că sunt infectaţi. Iar dintre cei care ştiu, doar 3 până la 5 la sută au acces la terapii", spunea Streinu-Cercel.

Virusul hepatitei C afectează multe organe şi ţesuturi, nu doar ficatul. În numeroase studii efectuate pe pacienţii cu hepatita C, medicii au descoperit că bolnavii aveau simptome în afara ariei hepatice (a ficatului  - n.r.).

Citit 1726 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 23:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.