Moartea unei bolnave de cancer aprinde spiritele. Un văduv protestează împotriva sistemului medical. ACUZAȚII

Moartea unei bolnave de cancer aprinde spiritele. Un văduv protestează împotriva sistemului medical. ACUZAȚII
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Un bărbat din Galaţi a ajuns să protesteze în faţa Spitalului de Urgenţă din Galaţi după ce partenera sa de viaţă s-a stins pe patul unităţii medicale, în urmă cu aproape două luni. Femeia, bolnavă de cancer la plămâni, s-a infectat cu o bacterie care poate face ravagii la bolnavii cu imunitate scăzută, aşa cum sunt neoplazicii. Văduvul dă acum vina pe unitatea medicală.

Protestul gălăţeanului Ion Apostolache (46 ani) vine în urma unei pierderi grele pe care suferit-o la sfârşitul lunii mai. Partenera sa de viaţă, Jageta Dumitrescu (56 ani), fostă profesoară de arte plastice la Şcoala Generală Nr. 12, s-a stins pe 29 mai, din cauza unui cancer pulmonar, cu care fusese diagnosticată în vara anului trecut. Pe fondul unor internări sucesive, la finele lunii aprilie şi în prima jumătate a lunii mai, la Spitalul de Urgenţă din Galaţi şi mai apoi la Inistitutul Oncologic Bucureşti, unde urma şedinţe de chimioterapie, femeia s-ar fi infectat cu Clostridium Difficile, infecţie care, pe fondul stării sale de sănătate extrem de grave, provocate de tumora malignă, i-a grăbit sfârşitul. Bărbatul crede acum, ca şi atunci, că femeia ar fi avut şanse să trăiască mai mult şi chiar să se vindece, dacă evoluţia stării sale de sănătate ar fi fost altfel monitorizată de cadrele medicale şi dacă i s-ar fi făcut corect şi la timp analizele pentru administrarea unui tratament adecvat în astfel de cazuri.

"Infectarea cu Clostridium am descoperit-o după trei săptămâni de boală şi de stat în două spitale, după ce am fost la o clinică privată, unde s-a dat rezultatul pozitiv. Aici nimeni nu i-a dat un diagnostic, deşi avea manifestările bolii. În spitale, ori nu au vrut să îi facă, ori, dacă i-au făcut, au ascuns existenţa şi au spus că e negativ şi totul în regulă. Soţia mea a primit un tratament inuman, fiind plimbată între spitale şi lăsată să moară", susţine Ion Apostolache.

Bărbatul este convins că locul unde Jageta Dumitrescu s-ar fi infectat cu Clostridium ar fi Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde a şi murit, după ce a stat internată de pe 24 mai, la o zi după ce clinica privată a confirmat infecţia.

"A fost internată în Reanimare pe 24 şi pe 29 mai a intrat în comă. Aşa am găsit-o, după ce, de câteva zile, starea ei se tot înrăutăţea. Stătuse aşa vreo două, trei ore, fără să i se facă nimic. Motivul care mă face că cred că s-a infectat aici este că alături de ea, în salon era o altă pacientă, tot cu cancer, care avea aceleaşi manifestări. Mi-au spus că oricum murea", susţine Ion Apostolache.

În încercarea de a clarifica circumstanţele în care a decedat soţia sa, bărbatul s-a adresat cu plângeri la conducerea spitalului din Galaţi, la Institutul Oncologic Bucureşti, la Direcţia de Sănătate Publică, la Parchet, dar şi la Ministerul Sănătăţii. Doar ultimele două instituţii nu s-au pronunţat încă pe marginea celor sesizate de petent, răspunsul celorlalte fiind în totală contradicţie cu cele reclamate.

Spitalul: "A fost tratată corect"

Unitatea unde pacienta a stat cel mai mult internată şi direct indicată ca loc al posibilei infectări, Spitalul de Urgenţă din Galaţi, se apără şi susţine că bolnava a primit toate îngrijirile potrivite stării sale de sănătate, una extrem de gravă, de altfel. Reprezentanţii unităţii medicale nu exclud posibilitatea infectării în unitatea medicală, recunoscând că "focare de Clostridium sunt în toate unităţile medicale" şi admit că pacienta în cauză a venit cu diagnosticul pozitiv de la clinica privată, rezultat opus celor obţinute la anlizele de laborator care i s-au făcut Jagetei Dumitrescu în spitalul public. Cu toate acestea, susţin medicii, oriunde s-ar fi produs infectarea, ar fi fost imposibilă detectarea acesteia pe perioada de incubaţie, care este de circa 20-28 de zile.

"E vorba de o pacientă care s-a internat în data de 24 mai, într-o stare extrem de gravă, cu o insuficienţă respiratorie acută. Al doilea diagnostic trecut în foaia de prezentare este infecţie cu Clostridium Difficile. Există focare în toate spitalele, dar întotdeauna pacienţii vor fi diagnosticaţi inclusiv la prezentare şi vor primi tratamentul corespunzător. Această pacientă, timp de şase zile cât a stat în Reanimare, a fost evaluată şi investigată, fiind şi cu o tumoră bronhopulmonară cu metastaze multiple. S-a încercat să o aducem pe linia de stabilizare. Având în vedere gravitatea tumorii, prognosticul era oricum nefavorabil. Tratamentul a fost adaptat în funcţie de evoluţia pacientei, relevată de consulturi şi analize. Timp de şase zile, a avut de la nouă la 12 repere de medicaţie, a primit preparate de sânge, tratament analgezic, antibiotic şi suportiv. S-a internat cu pancetopemie, asta însemnând că toate liniile de sânge erau sub limita de apărare a organismului", explică dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU-SMURD, din cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Citit 12914 ori Ultima modificare Luni, 23 Iulie 2018 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.