Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
2 comentarii

Crenvurştii din comerţ sunt îmbuibaţi cu sare, reprezentând un adevărat pericol pentru sănătate, în special pentru sănătatea copiilor, pentru cea a bătrânilor, precum şi pentru cea a persoanelor care au boli cardiovasculare, în special hipertensiune arterială. Acest lucru reiese din cel mai recent studiu făcut de InfoCons - Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

Studiul făcut de Infocons a avut la baza analizarea etichetelor a 11 produse care se găsesc la dispoziţia românilor, în hipermarketuri. Analiza a scos la iveală faptul că acest aliment conţine, în numeroase cazuri, aproape 50 la sută din cantitatea zilnică de sare recomandată de specialişti, ceea ce favorizează apariţia bolilor cardiovasculare şi a bolilor circulatorii, dar şi a diabetului la copii, atrag atenţia specialiştii asociaţiei, care susţin că ar trebui acordată mai multă atenţie etichetelor. Potrivit studiului citat, 2,22 de grame de sare este cantitatea maximă identificată într-un singur produs, în urma analizelor de laborator. Acesta este echivalentul a 45 la sută din cantitatea recomandată zilnic de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru un adult sănătos. De cealaltă parte, 1,34 de grame de sare la suta de grame a fost cea mai mică cantitate identificată într-un produs, arată InfoCons.

Care sunt crenvuştii cu cea mai mare cantitate de sare

Spre exemplu, "Reinert Matinel", crenvurşti de carne de porc, au foarte multă sare, potrivit studiului citat, urmaţi de crenvurştii "Gustoso" cu piept de pui şi slănină, care conţin 2,1 grame de sare la suta de grame. Pe locul trei în topul crenvurştilor care conţin multă sare se află produsul "Cora" crenvurşti din piept de pui. La polul opus, crenvurştii "Perfect Poultry" conţin 1,6 grame de sare la suta de grame de produs. „Ar trebui să acordăm mai multă atenţie etichetelor atunci când cumpărăm astfel de produse, pentru că trebuie să înţelegem că această cantitate de sare este la suta de grame. Astfel, pentru un copil, poate rezulta cantitatea de sare necesară pentru trei zile doar dacă mănâncă un singur crenvurst. Din păcate, am descoperit şi că aceste produse au o cantitate tot mai redusă de carne. În plus, trebuie să ne uităm şi la cantitatea de zahăr pe care o conţin aceste produse şi să înţelegem că prin cumul, în timp, se poate ajunge la boli cardiovasculare, la obezitate şi la alte patologii de acest gen”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Citit 3437 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2018 19:15

2 comentarii

 • postat de bubu Vineri, 03 August 2018 06:46 109.103.134.*** Link la comentariu
  2
  7

  Dati-i unui caine sa manance crenvurst sa vedeti cum il ocoleste de parca ar avea otrava. Oamenii, din acest punct de vedere is mai prosti.

  Raportează
 • postat de consumator Joi, 02 August 2018 08:42 5.2.209.*** Link la comentariu
  0
  19

  Sa ajuns aici pt ca sau desfiintat STAS-urile. unde erau prevazuti parametri intre care trebuie sa se incadreze anuminte componente ale unui produs. Sau infiintat standardele de firma, unde producatorul este obligat sa declare ecxact compozitia produsului sau , indiferent daca anumite cumponente sunt intr-un procent daunator omului. Iata cum ati dat exemplul sarii din cremwusti, aceasta este intr-un procent muult prea mare , pt a nu fi afectata sanatatea consumatorului, si totusi sunt legali, pt ca au declarat exact procentul din reteta lor, nemaiexistand niste limite , peste care nu au voie sa se situeze. Parerea mea este ca legislatia ar trebui schimbata, introducadu-se iarasi acel STAS , sau poate sa-l denumeasca cum or vrea, doar sa fie!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.