Cum vrea CNAS să asigure confidenţialitatea datele medicale ale pacienţilor

Cum vrea CNAS să asigure confidenţialitatea datele medicale ale pacienţilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Juriştii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) lucrează la un proiect de modificare a legislaţiei privind dosarul electronic de sănătate, pentru ca noul instrument electronic să fie în acord cu decizia Curţii Constituţionale. CNAS precizează că, având în vedere termenul scurt în care se pot face aceste modificări, va propune adoptarea actului normativ prin ordonanţă de urgenţă.

Reprezentanţii CNAS afirmă că, în urma publicării deciziei Curţii Constituţionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sănătate (DES), juriştii instituţiei lucrează la proiectul unui act normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în scopul punerii în acord a legislaţiei cu prevederile deciziei menţionate. "Decizia Curţii Constituţionale nu implică închiderea sistemului informatic al DES, ci revizuirea bazei legislative a acestuia, în sensul oferirii de garanţii suplimentare de respectare a dreptului pacienţilor la viaţă intimă, familială şi privată", se arată într-un comunicat de presă transmis de CNAS.

În document se arată că, în conformitate cu art. 147 alin. (1) din Constituţie, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. "Ţinând cont de termenul scurt prevăzut de Constituţie, CNAS intenţionează ca după definitivarea proiectului să propună actul normativ spre adoptare Guvernului, sub formă de Ordonanţă de Urgenţă", mai scrie în comunicat.

Ce a decis CCR

În 17 iulie, Curtea Constituţională a admis o sesizare a Avocatului Poporului vizând legea privind reforma în domeniul sănătăţii, contestată pe motiv că "relativizează în mod nepermis reglementarea dosarului electronic de sănătate". Astfel, CCR a decis că este neconstituţională sintagma "sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului”, arătând că statului îi revine obligaţia de a proteja şi garanta caracterul confidenţial al informaţiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de acelaşi nivel. CCR arăta că dosarul electronic de sănătate, instituit prin reglementările contestate, cuprinde date personale cu caracter medical protejate de Constituţie.

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului spunea că prevederile articolelor 30 şi 280 din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii sunt neconstituţionale "întrucât permit restrângerea exerciţiului dreptului la viaţă intimă, familială şi privată prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu întrunesc cerinţele de previzibilitate, certitudine şi transparenţă care caracterizează o lege adoptată de către Parlament, în calitatea sa de unică autoritate legiuitoare sau de către Guvern, ca legiuitor delegat".

Citit 1621 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.