Ţânţarii reprezintă grupul cel mai important de insecte care afectează sănătatea publică. Micile insecte sunt foarte periculoase, deoarece au rolul de vectori biologici, ceea ce înseamnă că pot transmite diferite boli, cum ar fi meningoencefalita şi malaria. Cazul recent de infecţie cu virusul West Nile, în urma căruia un gălăţean şi-a găsit sfârşitul, a fost provocat tot de o înţepătură de ţânţar. Având în vedere pericolul potenţial, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi fac o serie de recomandări pentru a evita înţepăturile de ţânţar.
Meningoencefalita este o boală care produce inflamaţia ţesuturilor ce învelesc creierul şi măduva spinării. Răspunzător de apariţia acestei boli poate fi şi virusul West-Nile, răspândit în special prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi, care sunt purtători şi care se infectează, la rândul lor, când se hrănesc din păsări infectate.
"Infecţia cu virusul West-Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite. Unele persoane pot prezenta simptome uşoare, incluzând febră, cefalee (dureri de cap), greaţă, vărsături şi uneori inflamarea ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi a abdomenului. Persoanele infectate, al căror sistem imunitar este scăzut, pot dezvolta o formă severă a bolii, cu manifestări ce includ febră ridicată (39-40 de grade Celsius), cefalee, rigiditatea cefei, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie, comă", se arată într-un material al DSP Galaţi.
Ţânţarii sunt activi mai ales la asfinţit şi în zorii zilei
Pentru prevenirea acestei afecţiuni potenţial fatale, specialiştii DPS Galaţi vă recomandă să montaţi plase de protecţie la uşi şi ferestre pentru a împiedica intrarea ţânţarilor în locuinţe. Dacă observaţi ţânţari în locuinţă, omorâţi-i prin folosirea unei palete sau a spray-urilor special destinate acestui scop. Evitaţi ieşirile în aer liber, între asfinţit şi zorii zilei, când ţânţarii sunt mai activi. Aplicaţi pe pielea expusă o substanţă repelentă (care îndepărtează ţânţarii - n.r.), atunci când staţi afară în perioadele de zbor ale ţânţarilor. Purtaţi haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi ciorapi, în timpul plimbărilor sau al altor activităţi în aer liber, seara sau noaptea. Curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor. Schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă acestea. Evacuaţi apa din subsoluri şi reparaţi instalaţiile de apă şi canalizare din apropierea locuinţelor.