Cine este avantajat şi cine nu de alimentaţia condimentată. SFATUL MEDICULUI

Cine este avantajat şi cine nu de alimentaţia condimentată. SFATUL MEDICULUI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Condimentele sunt cele care dau savoare mâncărurilor. Consumate cu moderaţie, acestea ajută digestia, ard caloriile şi întăresc imunitatea. Prejudecata potrivit căreia ardeiul iute sau orice aliment picant, în timp, duce la apariţia ulcerului sau altor boli gastrointestinale este un simplu mit, dau asigurări medicii.

Din contră, ardeiul iute este benefic pentru circulaţia periferică, are acţiune antiinflamatoare, iar persoanele care obişnuiesc să mănânce această legumă sunt mai rezistente la infecţii şi au o imunitate mai bună, explică dr. Iulia Violeta Vlad, din Bucureşti, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie.

De altfel, mai multe studii făcute de specialişti au arătat că o substanţă conţinută în ardeiul iute, şi anume capsaicina – cea care oferă iuţeala ardeiului, nu doar că nu atacă mucoasa stomacului, ba chiar o protejează şi o ajută să se regenereze. În plus, ardeiul iute scade colesterolul „rău“ în cazul persoanelor fără sensibilitate digestivă.

Cine are interzis la ardei iute

„Ardeiul iute este contraindicat în gastrită şi ulcer, însă s-a constatat că încapsulat, adică înghiţit, practic, în doze mici, ajută în tratamentul gastritei“, explică medicul efectul paradoxal al acestei legume. Altă contraindicaţie la consumul ardeiului iute au persoanele care suferă de hemoroizi. Există, de altfel, o tipologie a persoanelor care au indicaţii şi contraindicaţii la alimentele picante. Astfel, cei care se ştiu mai nervoşi, mai iritabili, că nu tolerează căldura, au aciditate gastrică, anumite boli de ficat, aceştia au contraindicaţie la alimentele picante. Pentru toţi ceilalţi însă nu există nicio restricţie.

În perioadele friguroase, cu umezeală multă chiar sunt indicate alimente picante precum cimbru, ghimbir, piper, ardei iute. La fel şi dacă apar acumulări de mucus în urma unor răceli, alimentele picante ajută la eliberarea sinusurilor şi la uşurarea respiraţiei.

Plantele picante sunt antidepresive

Gustul iute, mai spune medicul, este indicat mai ales persoanelor friguroase, lente în mişcări, alimentele picante contribuind la stimularea digestiei, la reglarea circulaţiei, la dinamizarea fizică şi psihică a acestora. Plantele picante, precum busuiocul sau rozmarinul sunt şi antidepresive. Tot la categoria plante picante se încadrează şi coriandrul, cardamonul, salvia şi feniculul. Vara, pe căldură însă, alimentele picante sunt contraindicate. De altfel, consumul acestora ar trebui să fie unul moderat şi nu excesiv.

Citit 3434 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 14:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.