Avertisment al medicilor: Diagnosticat în stadii incipiente, cancerul de cap şi de gât este tratabil

Avertisment al medicilor: Diagnosticat în stadii incipiente, cancerul de cap şi de gât este tratabil
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Diagnosticarea şi tratarea în stadii incipiente a cancerului de cap şi gât asigură o rată de supravieţuire de 80-90 la sută, atrag atenţia medicii oncologi. Afirmaţia a fost făcută în cadrul dezbaterii "Impactul abordării multidisciplinare în cancerul de cap şi gât", organizată de Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului (SRPOCG), în parteneriat cu Asociaţia Sănătate pentru Comunitate (SpC).

"În cazul cancerelor de cap şi de gât, dacă există un program naţional de prevenţie bine pus la punct, dacă există o abordare integrată, plurispecializată a acestei boli, rata de supravieţuire creşte de la 50 la sută - rată care există în acest moment în România - la 80-90 la sută", a declarat preşedintele SpC, Alina Comănescu, potrivit Agerpres.

Doctorul Dragoş Iancu, preşedinte al SRPOCG, a arătat că, în România, pacienţii cu neoplazii ale capului şi ale gâtului se prezintă greu la medic şi sunt diagnosticaţi târziu, "de cele mai multe ori incomplet", iar, în aceste condiţii, accesul la un tratament corect este întârziat. El a adăugat că pentru investigaţiile imagistice decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, un pacient poate fi nevoit să aştepte chiar şi şase luni.

"De regulă, un rezultat anatomopatologic într-un centru de specialitate bun ar trebui să iasă în maximum o săptămână. Avem perioade de întârziere de o lună, două luni chiar. Pentru un pacient neoplazic, a cărui perioadă de supravieţuire are o limitare, două luni pot însemna enorm. O altă etapă este etapa de investigaţii şi de stadializare, de regulă imagistice. (...) Aici intervine numărul redus de aparate de imagistică din reţeaua de stat, suprasolicitarea acestora, liste de aşteptare, eventuala trimitere către reţeaua privată - dar de cele mai multe ori pacienţii oncologici sunt pacienţi săraci, care nu îşi pot permite să plătească din buzunar", a explicat el.

Conf. dr. Laurenţia Galeş, de la Institutul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu", a subliniat faptul că pacienţii trebuie să se prezinte la medic în cazul în care sesizează leziuni sau umflături apărute în zona capului sau în cea a gâtului care nu dispar în decurs de trei săptămâni.

Citit 2452 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2018 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.