Speranţa de viaţă, ameninţată de obezitate

Speranţa de viaţă, ameninţată de obezitate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Chiar dacă speranţa de viaţă a europenilor este într-o continuă creştere, obezitatea şi excesul ponderal iau amploare la nivel global, atrage atenţia un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Documentul arată că speranţa de viaţă la naştere în regiunea europeană se ridica, în 2015, la 77,8 ani, în timp ce, în 2010, era de 76,7 ani.

În ceea ce priveşte speranţa de viaţă pe sexe, speranţa de viaţă a femeilor rămâne mai ridicată, media fiind de 82,1 ani. În cazul bărbaţilor, speranţa de viaţă este de 74,6 ani. Datele din 53 de state din regiune indică diferenţe importante între ţări, respectiv subliniază faptul că bărbaţii trăiesc cu 16 ani mai mult în Islanda faţă de cei din Kazahstan.

"Progresele sunt neuniforme, atât în interiorul ţărilor, cât şi între acestea, între sexe şi generaţii. Factorii de risc legaţi de modul de viaţă trebuie luaţi în calcul, deoarece aceştia pot încetini sau chiar inversa progrese importante privind speranţa de viaţă, dacă nu se întreprinde nimic", arată raportul.

În ceea ce priveşte obezitatea şi excesul de greutate, aceşti doi factori de risc cresc riscul de diabet, de cancer şi de boli cardiace. De pildă, raportul arată că obezitatea şi excesul de greutate afectau aproape 58 la sută din populaţie, în 2016. "O creştere semnificativă se înregistrează în Turcia, unde 32,1 la sută din populaţie este obeză. Malta (29,8 la sută din populaţie) şi Regatul Unit al Marii Britanii (27,8 la sută) sunt două alte state din regiune afectate de o puternică incidenţă a obezităţii", se arată în raport, potrivit hotnews.ro.

Consumul de alcool şi de tutun sunt de asemenea analizate în documentul citat. Europa are una dintre cele mai ridicate rate din lume, în această privinţă. "Consumul de alcool, în creştere în anii 1990 şi 2000, scade constant din 2008, dar rămâne la cote ridicate, cu 8,6 litri pe persoană şi pe an, în 2014, faţă de 6,4 litri pe persoană, la nivel global", subliniază raportul. În Uniunea Europeană, consumul cel mai mare de alcool se înregistrează în Lituania (15,2 litri/persoană), Cehia (12,7 litri/persoană) şi Belgia (12,6 litri/persoană).

Citit 1178 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2018 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.