Mii de gălăţeni au solicitat cardul european de sănătate

Mii de gălăţeni au solicitat cardul european de sănătate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În primele opt luni ale acestui an, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a emis 6.679 de carduri europene de sănătate şi 873 de certificare provizorii care ţin locul cardului. Cele mai multe carduri europene de sănătate au fost eliberate în lunile iunie şi iulie, iar cele mai puţine, în lunile ianuarie şi februarie.

Astfel, potrivit CJAS Galaţi, media lunară de eliberare a cardurilor europene este de 560 de documente. În conformitate cu prevederile Legii Sănătăţii (95/2006), cardul european de sănătate se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene.

Cardul european se eliberează asiguratului de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pe raza căreia acesta este asigurat, costul documentului fiind suportat din fonduri publice. Emiterea cardului european poate fi refuzată de CAS numai în situaţia în care persoana care îl solicită nu face dovada calităţii de asigurat. În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea cardului european, CAS va elibera un certificat înlocuitor provizoriu.

Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE în vederea expresă a beneficierii de tratament medical. Documentul are valabilitate de un an de la data emiterii.

Citit 1209 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2018 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.