Curs ţinut de doi medici gălăţeni pentru colegii din alte judeţe

Curs ţinut de doi medici gălăţeni pentru colegii din alte judeţe
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un workshop dedicat tehnicilor de efectuare a ecografiilor în vederea diagnosticării displaziei de şold a nou-născutului a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi, pe 28 şi 29 septembrie. Peste 30 de medici din judeţele Galaţi, Tulcea, Constanţa, Brăila, Vrancea şi Iaşi au venit special la Galaţi pentru a lua parte la cursul ţinut de dr. Laura Candussi, medic primar ortopedie pediatrică, şi de dr. Victoriţa Ştefănescu, medic primar radiologie-imagistică medicală.

Ecografia pentru depistarea displaziei de şold la nou-născuţi este o metodă imagistică relativ nouă în România, motiv pentru care şi numărul de medici care efectuează investigaţia este încă destul de mic. Galaţiul este însă un caz fericit, din acest punct de vedere, deoarece displazia de şold este diagnosticată aici, cu ajutorul ecografiei, încă de acum şapte ani. Dr. Laura Candussi şi dr. Victoriţa Ştefănescu au deprins această metodă chiar de la profesorul Reinhard Graf, iniţiatorul screening-ului ecografic de şold.

"Rezultatele tratamentelor sunt cu atât mai bune, cu cât diagnosticul este pus mai din timp"

"Din păcate, incidenţa displaziei de şold la nou-născuţi este necunoscută în România, deoarece încă nu au fost efectuate studii ştiinţifice pe această temă. Din practica de zi cu zi putem spune însă că este vorba de o problemă destul de frecventă de sănătate a nou-născutului. Este vorba de o patologie invalidantă, atunci când este descoperită tardiv. De aceea, rezultatele tratamentelor sunt cu atât mai bune, cu cât diagnosticul este pus mai din timp. Iar acest lucru este posibil prin efectuarea ecografiei de şold, o tehnică neinvazivă de punere a diagnosticului. Până la apariţia acestei metode, diagnosticul era pus cu ajutorul radiografiei, o metodă nu la fel de eficientă.

Având în vedere numărul de cazuri şi riscul invalidant al acestei complicaţii, este nevoie de mai mulţi specialişti pregătiţi să diagnosticheze displazia de şold a nou-născutului, cu ajutorul ecografiei. De aici decurge şi utilitatea cursului pe care l-am ţinut, împreună cu doamna doctor Ştefănescu, la Galaţi", a explicat, pentru "Viaţa liberă", dr. Laura Candussi.

În prima zi, cursul a constat în partea teoretică, pentru ca cea de-a doua zi să fie rezervată componentei practice. Medicii participanţi au putut exersa această metodă, 18 nou-născuţi fiind consultaţi pe parcursul workshop-ului.

Pentru părinţii şi pentru persoanele interesate să afle informaţii suplimentare cu privire la displazia de şold, dr. Candussi a pus pe picioare şi un website, pe care îl puteţi accesa la adresa www.displaziedesold.ro.

Citit 8546 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.