Ce este sindromul ovarelor polichistice

Ce este sindromul ovarelor polichistice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dereglările hormonale ale organismului sunt semnalate de diferite simptome pe care este indicat să nu le ignori. Sindromul ovarelor polichistice poate prezenta un singur simptom la debut, urmat de altele care ar trebui să te convingă să te prezinţi la medicul specialist pentru un consult amănunţit.

Această afecţiune debutează odată cu apariţia unor chisturi de dimensiuni mici la nivelul ovarelor. Căptuşeala acestora începe să se îngroaşe. Deşi tinde să apară mai ales în perioada adolescenţei, sindromul ovarelor polichistice se poate dezvolta oricând în perioada de reproducere. Acnee, ten gras, mătreaţă, pete pe piele, creştere în greutate, depresie, infertilitate, sunt doar câteva din problemele de sănătate ce pot apărea în cazul femeilor. Totul ar putea fi din cauza sindromului ovarelor micropolichistice.

”Toamna, coşurile explodează cu forţă. Pe de o parte din cauza schimbării stării de hidratare cutanată, pe de altă parte din cauza schimbării obiceiurilor alimentare şi ale vieţii de zi cu zi şi, nu în ultimul rând, din cauza persistenţei cauzelor interne. Uneori, cremele nu sunt suficiente pentru rezolvarea cu totul a afecţiunii în sine şi va trebui ca medicul dermatolog să ceară ajutorul medicului ginecolog sau endocrinolog. Dacă constatăm că ne cade părul sau dimpotrivă, creşterea părului în zone nedorite pentru femei este cu atât mai important să ne gândim la factorul ginecologic sau hormonal” a spus Viviana Iordache, medic dermatolog, la Antena1. 

O afecţiune care afectează întreg organismul

”Sindromul ovarelor micropolichistice este o afecţiune care afectează întreg organismul şi se manifestă printr-un dezechilibru hormonal. Aceste femei prezintă foarte mulţi foliculi la nivelul ovarelor, dar nu au capacitatea de a se matura şi de a produce ovulaţia. Acest sindrom se declanşează de obicei odată cu intrarea la pubertate, deci la fete foarte tinere şi se manifestă prin lipsa menstruaţiei sau acnee, dar poate să apară şi la 30-35 de ani odată cu creşterea bruscă în greutate, iar femeile care nu au menstruaţie pot avea infertilitate prin lipsa ovulaţiei. Tratamentul se concentrează pe simptomatologie. Scăderea în greutate poate duce la reinstalarea menstruaţiei şi a ovulaţiei şi femeile să devină din nou fertile. Femeile care vor un bebeluş trebuie să facă un tratament de stimulare ovariană sau inseminare sau fertilizare in vitro. Doar în cazuri foarte grave se ajunge la tratament chirurgical” a adăugat doctorul Erna Stoian, medic obstetrică-ginecologie.

Citit 1781 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2018 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.