Trucuri pentru sănătatea ficatului

Trucuri pentru sănătatea ficatului
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ştiai că ficatul este un organ vital, care acţionează ca un filtru purificator pentru organism? Acest organ, cel mai mare dintre organele interne, îndeplineşte zilnic peste 500 funcţii biochimice, începând de la prelucrarea nutrienţilor din alimente şi până la neutralizarea şi eliminarea substanţelor toxice din organism. De aceea, este bine să ţii cont de câteva trucuri pentru a avea grijă de sănătatea ficatului tău.

Pus la încercare zilnic, prin alimentele pe care le introducem în organism sau prin produsele de îngrijire pe care le folosim, suprasolicitarea ficatului poate duce la grave dezechilibre de sănătate, provocate de fluxul mare de toxine. Pentru eliminarea posibilelor probleme hepatice, îţi propunem câteva metode simple care au grijă de sănătatea ficatului.

Ceaiul din rădăcină de cicoare

Rădăcina de cicoare este folosită încă din Antichitate ca remediu pentru curăţarea ficatului, rolul său principal fiind cel de a curăţa sângele şi a ajuta ficatul să-şi îmbunătăţească funcţiile. În plus, leacul cu cicoare poate completa tratamentele medicamentoase pentru fiere sau icter.

Protejează ficatul cu anghinare

Frunzele de anghinare au proprietăţi hepatoprotectoare şi stimulente ale funcţiei hepatice. De asemenea au şi funcţia de a creşte debitul de bilă secretată. Ceaiul de anghinare este recomandat, în special, în disfuncţii hepatobiliare (de exemplu, insuficienţă biliară), în colecistite, în hepatitele subacute, cronice şi chiar în preciroză. În ceaiuri se pune o linguriţă de frunze de anghinare la o cană de apă şi se beau maximum două căni pe zi.

Infuzie de mentă şi păpădie

Atunci când crezi că ai exagerat o bună perioadă de timp cu grăsimile şi mâncărurile nesănătoase şi vrei să ţii o cură de dezintoxicare a ficatului, ceaiul de păpădie şi mentă este remediul ideal. Păpădia purifică organismul, stimulând activitatea secretoare a bilei, este bogata în săruri de potasiu şi poate fi la fel de bună inclusiv în diete, datorită împiedicării retenţiei de lichide şi a rezultatelor bune în dispariţia celulitei. Ceaiul se face cu două linguriţe de păpădie măcinată şi două linguriţe de mentă la o cană de apă şi se bea de două ori pe zi.

Această combinaţie de plante ajută şi la descompunerea grăsimilor, stimulează bila, elimină toxinele şi ajută digestia.

Suc de sfeclă roşie pentru ficatul bolnav

Sfecla roşie conţine o mulţime de substanţe nutritive pentru ficatul nostru. Leguma stimulează regenerarea ficatului şi îl curăţă. Bea suc de sfeclă roşie de cel puţin două-trei ori pe săptămână. Amestecă sucul de sfeclă cu apă şi sucul de la un măr, iar corpul îţi va mulţumi.

O cană de ceai alb, zilnic

Această băutură conţine mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde. Ceaiul alb este ideal pentru sănătatea ficatului, aşa că nu ezita să-l consumi regulat. De asemenea, armurariul este considerată una dintre cele mai bune plante în tratarea ficatului, întrucât stimulează eliminarea toxinelor şi reduce inflamaţiile care generează leziuni tisulare. Astfel, armurariul acţionează ca un remediu excelent pentru prevenirea şi tratarea diferitelor boli. În plus, planta reduce impactul negativ al consumului de droguri, alcool şi alte substanţe asupra ficatului.

Infuzia de armurariu se prepară astfel: una-două linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seară până dimineaţă, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea acest preparat cu un sfert de oră înainte de masă, trei căni pe zi.

Mănâncă legume verzi

Legumele precum broccoli sau varza nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. În plus, ficatul are nevoie de legume cu gust amar, cum ar fi: măcriş, spanac, ridichii sau pătrunjel. Toate acestea conţin fitonutrienţi care curăţă organismul de toxine, care sunt consumate în mod regulat.

Citit 4380 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2018 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.