165 de reconstrucții mamare din bugetul de sănătate

165 de reconstrucții mamare din bugetul de sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că, pentru acest an, s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucţie mamară, în cadrul subprogramului dedicat, costul mediu prevăzut pe bolnavă fiind de aproximativ 2.000 de lei. Până în 30 august, s-au făcut 137 de endoprotezări mamare.

Potrivit unei informări transmise de CNAS, subprogramul de reconstrucţie mamară funcţionează din anul 2014, în cadrul Programului Naţional de Oncologie, derulat de instituţie, şi se adresează pacientelor care au suferit o operaţie de rezecţie totală sau parţială a sânului (mastectomie – n.r.) din cauza unei boli oncologice.

În cadrul programului se finanţează costul endoprotezelor necesare pentru reconstrucţia mamară. Acestea sunt achiziţionate de spitalele incluse în program, care fac şi operaţia de reconstrucţie mamară. În prezent, programul se derulează prin 19 spitale din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Târgu Mureş şi Timişoara. Lista acestor unităţi medicale se regăseşte în Ordinul CNAS nr. 245/2017, cu modificările şi completările ulterioare, act normativ care cuprinde normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2017 şi 2018.

"Pe tot parcursul celor cinci ani de derulare a subprogramului, a existat un singur criteriu de includere a pacientelor, şi anume evaluarea oncologică de etapă, efectuată de medicul specialist, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară. În subprogram nu pot fi incluse însă pacientele care au contraindicaţii medicale: cele aflate într-o terapie oncologică ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv şi cele cu afecţiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor medicale interdisciplinare contraindică intervenţia sau anestezia generală", arată reprezentanţii CNAS.

CNAS aşteaptă propunerile specialiştilor

Oficialii precizează că, în acest an, în cadrul subprogramului, a fost prevăzută tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucţie mamară, costul mediu calculat pe bolnavă fiind de 2.087 de lei. În prezent, CNAS lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelor naţionale de sănătate, inclusiv a subprogramului de reconstrucţie mamară, pentru anii 2019-2020. În acest context, instituţia a anunţat şi că aşteaptă de la specialiştii din domeniul medical propuneri de îmbunătăţire a programelor şi subprogramelor naţionale de sănătate în beneficiul pacienţilor şi care să asigure, totodată, creşterea eficienţei utilizării fondurilor alocate, mai arată sursa citată.

Citit 1152 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.