Ne-a părăsit medicul şi scriitorul Vasile V. Popa

Ne-a părăsit medicul şi scriitorul Vasile V. Popa
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Medicul Vasile V. Popa, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a decedat marţi, 13 noiembrie. Născut pe 13 ianuarie 1940, în localitatea Mihăileşti din judeţul Botoşani, doctorul Popa şi-a desfăşurat cea mai mare parte a carierei la Galaţi, oraş evocat deseori în volumele pe care le-a publicat.

Tatăl viitorului doctor Popa a fost preotul-profesor Vasile Gh. Popa, un cărturar şi un dascăl de seamă, printre elevii săi numărându-se şi poetul Nicolae Labiş. Vasile V. Popa a urmat cursurile şcolare la Fălticeni, iar colegii săi din acea vreme şi-l amintesc pe "Guju", aşa cum era alintat, drept un elev eminent, cu o memorie extraordinară. Fără îndoială că tocmai calităţile sale intelectuale l-au determinat să aleagă o carieră în medicină. A urmat facultatea la Iaşi, acolo unde iarăşi a lăsat o impresie foarte bună printre cei care l-au cunoscut.

"Fiu al duşmanului poporului"

Idealurile tinereţii îi sunt însă frânte cu brutalitate de regimul comunist instaurat în România. Tatăl său este arestat politic, iar el şi cele două surori ale sale sunt exmatriculaţi. "Mama sa este lăsată pe drumuri. Guju face faţă cu demnitate caznelor la care este supus. I se propune să devină informator al Securităţii. Refuză categoric. Se încearcă "condamnarea" sa prin "cozile de topor", de la şeful de cadre din facultate la organizaţia UTM. Rămâne cu sintagma "fiu al duşmanului poporului". Guju nu cedează în faţa acestor abuzuri îndreptate împotriva familiei sale", povesteşte Mihai Nichita, un prieten de-al său din anii tinereţii, într-un articol publicat în ziarul "Crai Nou".

Audienţa salvatoare la Dej

Determinat să nu se lase călcat în picioare, tânărul Vasile V. Popa insistă până când obţine o audienţă la însuşi Gheorghe Gheorghiu-Dej, în cabinetul căruia este percheziţionat de un bărbat îmbrăcat în haine sovietice. Dej îl ascultă, după care îi propune un compromis: să lucreze timp de un an pe un şantier de construcţii, ca muncitor, după care să-şi reia studiile medicale. După anul petrecut pe şantier, se întoarce la facultatea din Iaşi. Stigmatul pus de comunişti nu fusese uitat însă, astfel încât, după terminarea stagiului militar, proaspătul medic iese ca simplu soldat, în vreme ce colegii săi militari primesc gradul de sublocotenent.

"Mai presus de orice, viaţă fără suferinţe"

Primii şapte ani de carieră şi-i petrece în satul vasluian Roşieşti, ca medic generalist, dând consultaţii şi tratând fie la dispensar, fie direct la casele oamenilor, îmbrăcat cu o pufoaică şi încălţat cu cizme de cauciuc. În tot acest timp, tatăl său zăcea chinuit în groaznicele închisori politice comuniste, la Botoşani şi Aiud. În acei ani, în jurnalul pe care îl ţinea cu regularitate, Vasile Popa scria, făcând referire la menirea sa ca medic: "mai presus de orice, viaţă fără suferinţe".

Patru decenii în slujba gălăţenilor

Concomitent cu activitatea de medic de ţară, Vasile Popa a urmat şi rezindenţiatul în medicină, la Iaşi, specializându-se în obstetrică-ginecologie. Obţine astfel un post de medic la proaspăt înfiinţatul Spital Municipal Galaţi, actualul Spital Judeţean. Aici va profesa pentru următorii 40 de ani, fiind şi şef de secţie, până în ziua pensionării. Spitalului în care lucrat cea mai mare parte a timpului i-a dedicat şi un volum captivant, "Spitalul Judeţean şi alte întâmplări". În urmă cu aproape nouă ani, scria în această carte: "Pe 13 ianuarie 2010, misiune mea ca medic s-a încheiat. Îmi fac bilanţul celor 47 de ani de profesie. Sunt mulţumit. M-am străduit să fac cât mai puţine greşeli, să-mi ridic mereu nivelul profesional".

O cultură enciclopedică

Foştii colegi de la Spitalul Judeţean Galaţi şi-l amintesc pe doctorul Vasile V. Popa ca pe un profesionist desăvârşit, dedicat în totalitate profesiei sale. "Era un autodidact şi considera că este esenţial să fie la curent cu ultimele noutăţi din specialitatea sa şi din medicină, în general. De asemenea, când discutai cu el, era evident că ai de-a face cu un intelect superior. Pasionat de lectură, dobândise o cultură enciclopedică, fapt dovedit, de altfel, şi de volumele pe care le-a publicat", a povestit un fost coleg al doctorului Vasile V. Popa.

Citit 3980 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.