Licitaţia de 7,8 milioane de euro pentru Spitalul Judeţean, anulată

Licitaţia de 7,8 milioane de euro pentru Spitalul Judeţean, anulată
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi va fi nevoit să scoată din nou la licitaţie contractul în valoare de peste 7,8 milioane de euro - în majoritate fonduri europene - pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de creşterea eficienţei energetice pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei". Motivul? Procedura pe care a lansat-o în acest scop în luna iunie, şi la care se înscrisese un ofertant, a fost anulată pentru "abateri grave de la prevederile legislative".

Lucrările de consolidare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", finanţate de Ministerul Dezvoltării, pe care le execută firma bucureşteană Euromateria SRL, sunt - aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă" - parte a unei investiţii mai ample. Este vorba despre un proiect de creştere a eficienţei energetice a spitalului, pentru care Consiliul Judeţean (CJ) a câştigat o finanţare europeană de 41,4 milioane de lei. După cum explica, la acel moment, preşedintele CJ, Costel Fotea, "cei care vor lucra la consolidare vor avea un avans de opt-nouă luni, pentru a crea front de lucru pentru lucrările de eficienţă energetică. Cele două componente - consolidarea şi eficienţa energetică - sunt interconectate şi trebuie să se desfăşoare după un grafic foarte bine stabilit".

"Cel mai bun raport calitate-preţ"

Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de eficienţă energetică a fost lansată de CJ pe 26 iunie 2018. Valoarea estimată a contractului era de peste 36 milioane de lei cu TVA (mai bine de 7,8 milioane de euro), din care 692.580 de lei pentru servicii de proiectare şi asistenţă tehnică, criteriul de atribuire fiind "cel mai bun raport calitate-preţ".

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, s-a primit o singură ofertă, din partea asocierii Euromateria SRL - Pessina Construzioni SPA & SC S&M Expert Project SRL. Numai că nu s-a mai ajuns la atribuirea contractului!

De ce a fost anulată

Licitaţia figurează în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice ca fiind anulată pe 12 noiembrie 2018, pentru "abateri grave de la prevederile legislative, care afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului". Consiliul Judeţean este acuzat că a impus, în mod eronat, o cifră de afaceri prea mare potenţialilor ofertanţi: "În Fişa de date a achiziţiei s-a solicitat, în mod eronat, o cifră de afaceri de 90.000.000 de lei. Astfel, este depăşit pragul legal instituit de Legea nr. 98/2016, conform căruia cifra de afaceri minimă anuală impusă operatorilor economici nu trebuie să depăşească de două ori valoarea estimată a contractului de achiziţie publică. Modificarea cerinţei privind cifra de afaceri nu mai este posibilă ulterior depunerii ofertelor de participare", se arată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Potrivit preşedintelui Costel Fotea, în prezent se lucrează deja la documentaţia necesară pentru reluarea procedurii. Preşedintele ne-a dat asigurări că întârzierea atribuirii contractului nu va afecta derularea lucrărilor, pentru că, potrivit cerinţelor proiectelor cu fonduri europene, lucrările de consolidare nu pot fi suprapuse cu cele de eficienţă energetică.

Nu am aflat, însă, dacă va răspunde cineva pentru eroarea care a dus la anularea licitaţiei de 7,8 milioane de euro.

Citit 8347 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2018 12:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.