Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
9 comentarii

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi va fi nevoit să scoată din nou la licitaţie contractul în valoare de peste 7,8 milioane de euro - în majoritate fonduri europene - pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de creşterea eficienţei energetice pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei". Motivul? Procedura pe care a lansat-o în acest scop în luna iunie, şi la care se înscrisese un ofertant, a fost anulată pentru "abateri grave de la prevederile legislative".

Lucrările de consolidare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", finanţate de Ministerul Dezvoltării, pe care le execută firma bucureşteană Euromateria SRL, sunt - aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă" - parte a unei investiţii mai ample. Este vorba despre un proiect de creştere a eficienţei energetice a spitalului, pentru care Consiliul Judeţean (CJ) a câştigat o finanţare europeană de 41,4 milioane de lei. După cum explica, la acel moment, preşedintele CJ, Costel Fotea, "cei care vor lucra la consolidare vor avea un avans de opt-nouă luni, pentru a crea front de lucru pentru lucrările de eficienţă energetică. Cele două componente - consolidarea şi eficienţa energetică - sunt interconectate şi trebuie să se desfăşoare după un grafic foarte bine stabilit".

"Cel mai bun raport calitate-preţ"

Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de eficienţă energetică a fost lansată de CJ pe 26 iunie 2018. Valoarea estimată a contractului era de peste 36 milioane de lei cu TVA (mai bine de 7,8 milioane de euro), din care 692.580 de lei pentru servicii de proiectare şi asistenţă tehnică, criteriul de atribuire fiind "cel mai bun raport calitate-preţ".
Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, s-a primit o singură ofertă, din partea asocierii Euromateria SRL - Pessina Construzioni SPA & SC S&M Expert Project SRL. Numai că nu s-a mai ajuns la atribuirea contractului!

De ce a fost anulată

Licitaţia figurează în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice ca fiind anulată pe 12 noiembrie 2018, pentru "abateri grave de la prevederile legislative, care afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului". Consiliul Judeţean este acuzat că a impus, în mod eronat, o cifră de afaceri prea mare potenţialilor ofertanţi: "În Fişa de date a achiziţiei s-a solicitat, în mod eronat, o cifră de afaceri de 90.000.000 de lei. Astfel, este depăşit pragul legal instituit de Legea nr. 98/2016, conform căruia cifra de afaceri minimă anuală impusă operatorilor economici nu trebuie să depăşească de două ori valoarea estimată a contractului de achiziţie publică. Modificarea cerinţei privind cifra de afaceri nu mai este posibilă ulterior depunerii ofertelor de participare", se arată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Potrivit preşedintelui Costel Fotea, în prezent se lucrează deja la documentaţia necesară pentru reluarea procedurii. Preşedintele ne-a dat asigurări că întârzierea atribuirii contractului nu va afecta derularea lucrărilor, pentru că, potrivit cerinţelor proiectelor cu fonduri europene, lucrările de consolidare nu pot fi suprapuse cu cele de eficienţă energetică.
Nu am aflat, însă, dacă va răspunde cineva pentru eroarea care a dus la anularea licitaţiei de 7,8 milioane de euro.

Citit 7782 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2018 12:24

9 comentarii

 • postat de Geo Vineri, 16 Noiembrie 2018 19:18 79.116.98.*** Link la comentariu
  4
  2

  Bai iar vii cu drumul tau de la Plesa .M am plictisit cu același text,parca Fotea citește viața liberă.Dute frate in audiență și lasă ne in pace cu drumul tau

  Raportează
 • postat de Dorel Vineri, 16 Noiembrie 2018 17:38 5.13.185.*** Link la comentariu
  2
  5

  Construiti un spital modern de la zero sii lasati prostiile.

  Raportează
 • postat de dragos Vineri, 16 Noiembrie 2018 15:27 5.2.209.*** Link la comentariu
  2
  6

  pe toatye gardurile FOTEA se lauda ca el face si drege si uite ca face prost si aiurea! alo domnu FOTEA un comunicat ceva? cine e responsabil il dati afara sau nu?

  Raportează
 • postat de Caţavencu Vineri, 16 Noiembrie 2018 14:57 81.12.149.*** Link la comentariu
  4
  6

  Licitatia a fost anulată pentru că cel care a făcut Caietul de sarcini a stabilit ca anvelopa exterioară a Spitalului să fie în culorile gri-albastru, iar asta inseamna o abatere gravă de la culoarea standard a Ciumei Roşii!
  La fel s-a procedat şi cu iluminarea exterioară a CJ Galaţi în culoarea violet. Dl Costel a spus că acesta este un sabotaj din partea angajatilor şi că el nu are nevoie de Flacăra Violet în parohia lui!

  Raportează
 • postat de costel Vineri, 16 Noiembrie 2018 13:44 109.166.133.*** Link la comentariu
  3
  6

  Asta-i stilul de atribuire prin licitatie al PSD-ului !! Ziaristii ar fi trebuit sa vada a cui era firma care castigase licitatia ??? Conditiile probabil ca erau indeplinite NUMAI DE O SINGURA FIRMA !! Asta-i golaneala nu administratie publica !!

  Raportează
 • postat de Pedro28 Vineri, 16 Noiembrie 2018 09:42 109.166.130.*** Link la comentariu
  3
  20

  35.88 milioane de lei .. Nu 40+.. Cineva a vrut sa " suga " de la tata UE mai mult decat trebuia .

  Raportează
 • postat de HAHAHA Vineri, 16 Noiembrie 2018 09:11 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  18

  Din anulare in alta anulare pana in 2100 - ca poate nu mai trebuie, iar banii economisiti pot merge catre 5-6 vile de smecheri !!!

  Raportează
 • postat de Taranu Taran Vineri, 16 Noiembrie 2018 09:00 93.122.251.*** Link la comentariu
  23
  5

  Felicitari si multumiri domnului Costel Fotea presedinte al Consiliului Judetean Galati pentru investitiile in sanatate si drumuri judetene !!! Trebuie sa fim corecti si sa stim sa apreciem oameni ca domnul Costel Fotea ca altfel ne bate Dumnezeu , sa lasam INVIDIA sau POLITICUL si sa stim cand sa apreciem sau sa criticam . Dumnezeu sa-i dea sanatate si fericire pentru modernizarea asfaltarea drumului judetean 242 C Plesa - Talasmani din comuna Beresti Meria si speram ca la anul se va moderniza si drumul din satul Plesa (comuna Beresti Meria) ca este macinat asfaltul de foarte multi ani mai ales in zona Biserici dar si drumul judetean 242 B (Beresti - Plesa) pana la granita cu judetul Vaslui (comuna Malusteni) .

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 16 Noiembrie 2018 06:06 188.24.195.*** Link la comentariu
  2
  19

  Conditiile impuse ofertantilor este modalitate de a da ,aparent legal ( modalitate foarte des autilizata ) lucrari cu dedicatie ... iata ca firma ieseana apare si la Consiliul Judetean ,nu numai la Primarie .... ar fi interesant de facut niste sapaturi ,de catre presa ,sa vedem si noi ce si cum .....Pe de alta parte ,este foarte plauzibila si introducerea intentionata a greselii respactive , licitatia se anuleaza , mai trece un an si se pune in practica dezideratul actualei guvernari de a nu face nici un fel de investitie ...de altfel nu mai au cu ce ,falimentul bate la usa.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.