Zeci de gălăţeni, diagnosticaţi cu cancer pulmonar, doar pe parcursul anului 2017
Foto: on-line

Zeci de gălăţeni, diagnosticaţi cu cancer pulmonar, doar pe parcursul anului 2017
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

91 de persoane din judeţul Galaţi au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar pe parcursul anului 2017. În total, în evidenţele medicilor oncologi gălăţeni există un număr de 1.045 de pacienţi cu această boală, care îi afectează în special pe bărbaţi.

Din datele adunate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi reiese că 69 dintre cei 91 de gălăţeni diagnosticaţi cu cancer pulmonar în 2017 erau bărbaţi. În acelaşi timp, boala este mai des întâlnită în mediul urban, 52 dintre pacienţi locuind la oraş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că acest tip de cancer este cel mai frecvent întâlnit în lume şi cel mai mortal. Potrivit medicilor, fumatul reprezintă cauza principală a cancerului bronhopulmonar. Chiar şi o expunere pasivă la fumul de tutun poate avea efecte cancerigene.

Concret, pentru un nefumător care trăieşte printre mari fumători, riscul de apariţie a unui cancer bronhopulmonar primitiv (care nu apare ca urmare a metastazării altor tumori din organism - n.r.) este cu 35 la sută mai mare decât pentru o persoană care nu se expune fumatului pasiv. Rezultă astfel că multe dintre cancerele bronhopulmonare ar putea fi evitate, în cazul în care s-ar renunţa la fumat.

Care sunt principalele simptome

Mortalitatea ridicată se explică şi prin diagnosticarea tardivă. Potrivit site-ului contraboli.ro, neoplasmul bronhopulmonar este o boală silenţioasă, trei sferturi din cazuri fiind diagnosticate în stadii inoperabile ale afecţiunii. Chiar dacă formele de cancer pulmonar sunt foarte diferite, simptomatologia pe care acestea o determină este una foarte asemănătoare. De cele mai multe ori pacientul se prezintă la medicul de familie sau în serviciile de urgenţă acuzând următoarele simptome: hemoptizie sau tuse cu eliminare de sânge, debut al tusei neexplicat sau alterarea caracterului ori a severităţii tusei cronice, durere toracică neexplicată sau dispnee (lipsa de aer), răguşeală, sughiţ persistent, pierdere în greutate neexplicată, dureri osoase neexplicate şi fracturi spontane, icter, deficite motorii/ paralizii, deficite senzoriale, cefalee (durere de cap - n.r.) etc.

Anul trecut, în judeţul Galaţi, au fost luate în evidenţă 1.003 noi cazuri de cancer. Incidenţa mai mare este în rândul bărbaţilor şi a locuitorilor de la oraş. În total, peste 17.000 de bolnavi de cancer se aflau în evidenţele medicilor gălăţeni, la sfârşitul anului trecut.

Citit 3456 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 01:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.