Medicii se vor putea pensiona, la cerere, la 67 de ani. Proiect de lege controversat adoptat de Camera Deputaților

Medicii se vor putea pensiona, la cerere, la 67 de ani. Proiect de lege controversat adoptat de Camera Deputaților
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Proiectul de lege care prevede că medicii se vor putea pensiona, la cerere, la vârsta de 67 de ani, a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaților (for decizional).

În timp ce inițiatorii proiectului, Florian Bodog și Ion Rotaru (ambii senatori PSD) spun că inițiativa legislativă își propune să rezolve deficitul de medici, proiectul a fost puternic contestat chiar de către medici, relatează Hotnews.

Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, a explicat că proiectul "nu rezolvă deficitul de medici din spitale". Tănase spune că medicii pot rămâne și în prezent, la cerere, în sistem, cu acordul conducerii spitalului și al Colegiului Medicilor, "dar nu mai pot deține o funcție de conducere, aici este problema". "Dacă este cineva, spre exemplu, într-un spital din provincie care are o secție ce nu poate funcționa, și sunt situații de genul ăsta, cu cererea respectivului medic și cu aprobarea conducerii și a Colegiului Medicilor, respectivul își poate continua activitatea, dar nu mai poate deține o funcție de conducere, asta este problema", a precizat Bogdan Tănase.

"Proiectul acesta nu face decât să pună o sarcină suplimentară pe umerii celor care sunt deja în sistem. Unora, care sunt deja în poziții de conducere, le convine această pensionare la 67 de ani sau împinsă cât mai târziu, asta este altă problemă. Dar, normal, pentru medicii care au un regim de lucru total diferit de al altor categorii profesionale, adică nu lucrează de la ora 8,00 la ora 16,00, ci lucrează în regim de gărzi, normal ar fi să se pensioneze și în funcție de acesta, pentru că gărzile efectuate nu se iau în considerare la calcularea vechimii în muncă în momentul de față", atrage atenția Bogdan Tănase, citat de Hotnews.

Bogdan Tănase mai precizează că de această lege ar putea beneficia doar șefii de secții, nu și managerii de spitale. "Managerii, teoretic, nu îndeplinesc activitate medicală, iar un manager nu e neapărat și medic. Atâta timp cât sunt manageri, în principiu, nu pot opera sau nu pot face activitate medicală decât după ce își îndeplinesc orele de program ca manageri".

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, condusă de Bogdan Tănase, este o organizație non-guvernamentală care reprezintă interesele medicilor din România.

Citit 2092 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2018 01:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.