Screeningul, obligatoriu în lupta cu diabetul

Screeningul, obligatoriu în lupta cu diabetul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Screeningul pentru neuropatie diabetică este obligatoriu în lupta cu această afecţiune, subliniază specialiştii în domeniu. Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat, afectând aproximativ 65 la sută dintre persoanele care suferă de această boală metabolică.

"Lupta cu diabetul zaharat presupune o abordare complexă, pe mai multe paliere, care începe cu prevenţia primară şi continuă cu diagnosticarea precoce, cu screeningul pentru complicaţii şi cu îngrijirea interdisciplinară completă. Neuropatia diabetică, una dintre complicaţiile cronice ale diabetului, afectează până la 66 la sută dintre persoanele cu diabet. Deşi în multe cazuri pacienţii nu ştiu că au această complicaţie, neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening. Un tratament adecvat, încă de la început, ajută la îmbunătăţirea evoluţiei bolii (care, în lipsa unui control eficient, poate conduce la apariţia ulceraţiilor, un factor de risc pentru amputaţiile membrelor inferioare - n.r.) şi reduce astfel impactul asupra calităţii vieţii", se arată într-un comunicat de presă transmis de Societatea de Neuropatie Diabetică.

Recomandări pentru reducerea riscurilor

Conform recomandărilor făcute de Asociaţia Americană de Diabet, pentru anul 2018, screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 şi la cinci ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel puţin anual, potrivit Agerpres. Screeningul presupune anamneza (evaluarea stării generale de sănătate - n.r.) pacientului şi o serie de teste clinice, se explică în comunicat. "În jur de unu din zece pacienţi prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ jumătate dintre pacienţi au semne clinice de neuropatie", a explicat preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, prof. dr. Gabriela Radulian.

Specialiştii subliniază că pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice prioritatea este asigurarea unui control glicemic eficient. Neuropatia diabetică afectează unul sau mai mulţi nervi şi se manifestă prin diverse semne şi simptome, dintre care cele mai frecvente sunt paresteziile (senzaţii false de furnicături, amorţeli şi înţepături - n.r.) şi durerea.

Citit 1261 ori Ultima modificare Luni, 17 Decembrie 2018 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.