Galaţiul, unul dintre judeţele care au nevoie de medici

Galaţiul, unul dintre judeţele care au nevoie de medici
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Anul acesta, faţă de anii anteriori, mai puţini medici români au plecat în alte ţări, în vreme ce numărul medicilor români care au decis să se întoarcă din străinătate pentru a profesa în ţară a crescut, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Oficialul a adăugat şi faptul că cei mai mulţi doctori români se întorc în ţară din Anglia şi din Franţa. În ciuda acestui trend, unele judeţe, printre care şi Galaţiul, suferă de o gravă lipsă a medicilor.

Întrebată dacă, după majorările salariale din acest an, s-au întors medici în România, ministrul a răspuns că sunt mulţi medici care solicită informaţii, însă aceştia vor să revină în centrele universitare şi mai puţini în oraşele mici. "Pot să vă spun că au plecat mai puţini (medici - n.r.) în 2018 faţă de 2016, spre exemplu. Centrul de resurse umane a eliberat în jur de 3.000 de certificate de conformitate, necesare pentru munca în străinătate, iar anul acesta, până în luna noiembrie, s-au eliberat 2.100 de certificate de conformitate. Nu ştim dacă toţi cei care au ridicat aceste certificate pleacă să muncească în afară. Dar pot să vă spun că de venit sunt mulţi care solicită informaţii, din păcate marea majoritate îşi doresc să revină în centrele universitate, nu în oraşele mici din judeţele României.

Sunt judeţe unde au venit până la 11 medici din străinătate. (...) Sunt judeţe unde au venit 18, pot să vă spun că au venit foarte mulţi medici din Anglia, apoi urmează Franţa, Germania mai puţin", a spus Sorina Pintea, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Realitatea Tv.

Judeţ neatractiv pentru tinerii medici

Ministrul Sănătăţii a menţionat că judeţele în care este cea mai mare nevoie de medici sunt: Tulcea, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Călăraşi, Teleorman, Dâmboviţa şi Prahova. Situaţia amintită de ministrul Sănătăţii nu este, de fapt, una nouă. Managerii spitalelor din Galaţi au atras atenţia în mai multe rânduri asupra deficitului de medici din unităţile sanitare din municipiul Galaţi şi din restul judeţului. Pe de o parte, medicii nu se prezintă la concursurile de angajare organizate de spitale, în vreme ce rezidenţii şi tinerii specialişti aleg să profeseze în centre universitare precum Bucureşti, Iaşi, Timişoara sau Târgu-Mureş.

Citit 3226 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2018 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.