Medicii de familie, nemulţumiţi de banii alocaţi pentru 2019

Medicii de familie, nemulţumiţi de banii alocaţi pentru 2019
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În proiectul de buget pentru 2019, banii alocaţi medicinei de familie vizează o creştere de 6 la sută faţă de anul trecut, fapt ce îi nemulţumeşte pe medicii de familie din România. Reprezentanţii medicilor spun că suma alocată în plus peste bugetul din 2018 abia dacă poate să acopere creşterea costurilor generate de inflaţie.

Potrivit medicilor, gradul de finanţare al medicinii primare în 2019 este de natură să "arunce medicina de familie în criză". Din acest motiv, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită autorităţilor să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcţional şi eficient. În 2018, bugetul alocat medicinii primare a fost mai mare cu 17 la sută faţă de cel din 2017. Suma a reprezentat sub 6 la sută din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, fapt care a făcut ca funcţionarea cabinetelor să fie la un nivel de "supravieţuire".

În condiţiile în care personalul medical (medici şi asistenţi medicali) din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100 la sută, medicii de familie au aşteptat o reparaţie a acestor inechităţi, se arată în comunicatul SNMF.

Chirie dublată pentru majoritatea cabinetelor medicale

Anunţul unei creşteri a bugetului cu doar 6 la sută faţă de anul trecut îi nemulţumeşte şi pe medicii de familie gălăţeni. "Nici măcar inflaţia generată de acoperirea facturilor de gaze, energie electrică, apă etc. nu o putem acoperi din aceste creşteri. Mai mult, la nivelul municipiului Galaţi, au crescut de anul acesta foarte mult redevenţele pentru spaţiile în care funcţionează cabinetele medicale.

Spre exemplu, dacă până acum chiria anuală pentru un cabinet care funcţiona într-o clădire a Primăriei Galaţi costa în jur de 2.800 de lei pe an, acum trebuie să plătim peste 5.800 de lei. Peste 90 la sută din medicii de familie din Galaţi sunt afectaţi de această majorare consistentă. Mai mult, din aceiaşi bani trebuie să acoperim şi creşterile salariale ale angajaţilor cabinetului, fără a mai vorbi de facturile mai mari pentru utilităţi", a precizat, pentru "Viaţa liberă", dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului medicilor de familie din Galaţi.

Citit 3045 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2019 08:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.