Oamenii trebuie informaţi din timp despre beneficiile vaccinării

Oamenii trebuie informaţi din timp despre beneficiile vaccinării
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu mii de cazuri diagnosticate în toată ţara, dintre care 89 mortale, epidemia de gripă din acest an pare să fi prins din nou pe picior greşit autorităţile sanitare. Recent, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că alte 30.000 de doze de vaccin antigripal vor fi achiziţionate pentru a fi distribuite medicilor de familie. Pe lângă faptul că numărul dozelor este total insuficient, având în vedere cererea venită din partea pacienţilor, medicii afirmă că administrarea vaccinului antigripal în luna februarie este mult prea târzie.

Din momentul în care vaccinul antigripal este administrat şi până ce pacientul capătă imunitate în faţa virusurilor gripale sezoniere trece un interval de aproximativ două săptămâni, potrivit medicului de familie Dumitru Mărăşescu. În tot acest timp, deşi a fost vaccinată, persoana se poate încă îmbolnăvi. "De aceea, pentru ca vaccinul antigripal să aibă eficienţă maximă, el trebuia făcut în luna octombrie, cel târziu până pe 15 noiembrie. Nu faci vaccinare în luna februarie, când deja sunt zeci de cazuri mortale şi când administrarea vaccinului este aproape egală cu zero", a explicat, pentru "Viaţa liberă", dr. Dumitru Mărăşescu.

În opinia medicului citat, autorităţile sanitare din România poartă principala responsabilitate pentru isteria cauzată de actuala epidemie de gripă. "Nu se ajungea în această situaţie dacă populaţia ar fi fost educată încă din august - septembrie anul trecut despre beneficiile vaccinării antigripale", a adăugat dr. Mărăşescu.

Până în prezent, în jur de 1,3 milioane de români s-au vaccinat contra gripei. De vaccinare antigripală gratuită beneficiază, conform legii, persoanele încadrate în următoarele grupe de risc: bolnavi cronici, gravide, copii, vârstnici şi personal sanitar.

Despre vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal injectabil conţine fragmente de virus inactiv, astfel că nu poate produce îmbolnăvire. Reacţiile secundare care pot apărea în urma imunizării sunt minore: roşeaţă, durere la locul injecţiei, febră uşoară. Ele sunt oricum mult mai reduse ca intensitate, comparativ cu cele date de gripă. Imunizarea trebuie să aibă loc la medic, după un consult medical.

Sindromul Guillain-Barré Syndrome - GBS - este o boală rară neurologică autoimună, caracterizată prin slăbiciune şi paralizie musculară. Cel mai adesea apare în urma unor infecţii. În cazuri rare, GBS poate apărea după unele vaccinuri. GBS poate fi asociată cu vaccinul antigripal în aproximativ una la un milion de vaccinări.

Citit 899 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2019 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.