10.000 de medici au plecat din ţară în doi ani

10.000 de medici au plecat din ţară în doi ani
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ministrul Educaţiei a declarat că a făcut anul trecut o evaluare a numărului de medici plecaţi din ţară pentru a munci peste hotare şi a descoperit că “plecaseră, la acel moment, 10.000 de medici în doi ani”. Într-un interviu pentru "Evenimentul Zilei" Ecaterina Andronescu a mai spus că cea mai mare pierdere este plecarea medicilor care ar fi trebuit să aibă grijă de pacienţi.

"Dacă România poate găsi mijloacele să-i determine pe români să se reîntoarcă acasă, ar fi extraordinar“, a declarat, Ecaterina Andronescu, în publicaţia citată. În analiza menţionată, Andronescu a dat de înţeles că a fost calculat şi costul cu educaţia pentru fiecare dintre aceşti specialişti, de la grădiniţă până când au finalizat facultatea.

“România a cheltuit un miliard de euro cu procesul lor de educaţie, de la grădiniţă până la finalizarea studiilor“, a adăugat ministrul. Un miliard de euro pentru zece mii de medici înseamnă o investiţie de 100.000 de euro pentru fiecare persoană. În lei, ar însemna aproximativ 460.000 de lei (la un curs mediu pentru cei doi ani), arată platforma edupedu.ro. Dacă luăm în calcul, în medie, trei ani de grădiniţă, patru ani de şcoală primară, opt ani de şcoală gimnazială şi liceu, plus cinci-şase ani de facultate, înseamnă un cost mediu de 4.760 de euro pe an, de persoană, adică 21.900 de lei (la un curs mediu de 4,6 lei/euro).

În ce ţări pleacă medicii români

Oficial, în perioada 2010-2016, peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesionale de la Colegiul Medicilor din România, potrivit digi24.ro. Numai în 2017 peste 1.300 de medici români au ales să plece să muncească în spitalele din străinătate, mai arată site-ul citat. Dintre aceştia, cei mai mulţi au ales Franţa, Marea Britanie, Germania, Irlanda şi Belgia. Şi spitalele din Suedia, Emiratele Arabe, Austria, Italia şi Spania au fost în topul preferinţelor medicilor români în detrimentul celor de la noi din ţară, mai arată analiza.

Experţii Băncii Mondiale au scris în cel mai recent raport de ţară că numărul medicilor care lucrează în afara ţării depăşea 14.000 în 2013, reprezentând 26 la sută din numărul total al medicilor de la acea dată. Între 1991 şi 2013 plecările medicilor au crescut de nouă ori în intensitate, cu cel mai mare val înregistrat după anii 2000.

Citit 1153 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2019 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.