Sorina Pintea anunţă un test gratuit pentru gravide, în vederea depistării eventualelor anomalii genetice

Sorina Pintea anunţă un test gratuit pentru gravide, în vederea depistării eventualelor anomalii genetice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bugetul Ministerului Sănătăţii din 2019 este structurat pe investiţii şi pe programe naţionale curative şi de prevenţie, precum şi pe creşterea investiţiilor, a declarat ministrul Sorina Pintea. Potrivit oficialului, bugetul destinat investiţiilor a crescut cu peste 80 la sută.

"Bugetul pentru investiţii al Ministerului Sănătăţii este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodată şi, prin comparaţie, v-aş propune nişte cifre: în 2017 am avut 170 de milioane de lei, în 2018 - 193 de milioane de lei, în 2019 - un miliard o sută de mii de lei. Creşterea pe investiţii este de 84 la sută. În 2018, începând cu 1 martie, au crescut salariile medicilor şi asistenţilor medicali până la nivelul 2022, astfel încât am ajuns la un nivel al salariilor apropiat de al ţărilor UE", a afirmat Sorina Pintea, la RTV.

Test nou pentru gravide

Ministrul a mai spus că în programele naţionale de prevenţie din 2019 este propus testul "Panorama", pentru femeile însărcinate. "Aş începe cu programele naţionale de prevenţie, pentru că au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de acel test "Panorama", pe care îl propunem pentru femeile însărcinate. Este vorba de un test pe care o femeie însărcinată poate să îl facă începând cu săptămâna a noua de sarcină şi care depistează eventuale anomalii genetice. Testul are o acurateţe de 99 la sută. Deci, până la urmă, este vorba de a risipi temerile normale ale viitoarelor mame în ceea ce priveşte sănătatea copilului. Depistează anomalii precum sindromul Down, boli rare şi alte aspecte care duc la multe drame familiale. Este un test care costă aproximativ 2.500 de lei şi pe care nu orice viitoare mamă şi-l poate permite", a explicat Pintea.

Ministrul a mai vorbit despre suplimentarea bugetului pentru continuarea programului de diabet juvenil şi pentru diabetul de tip 1. "Copiii care suferă de diabet beneficiază de montarea unui sistem de senzori care monitorizează glicemia, dar este un program pentru toţi pacienţii bolnavi de diabet de tip 1 - pentru 41.000 de pacienţi", a spus Pintea.

Ministrul Sănătăţii a menţionat şi controversatul program de vitamina D, care beneficiază de finanţare. "Specialiştii spun că este posibil ca aproximativ 65 la sută din populaţia României să aibă carenţe de vitamina D, carenţe care trebuie corectate. În cadrul acestui program este vorba de testarea acestei carenţe şi apoi de susţinerea medicaţiei pentru persoanele care au această carenţă. Apoi este vorba de finanţarea spitalelor care vor face acest tip de analiză cu echipamentul necesar", a punctat ministrul.

Citit 2310 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.