Plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene

Plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

România lucrează la elaborarea unui plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi a efectelor infecţiilor asociate actului medical, plan care ar putea fi gata într-un an, a afirmat, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, conform Agerpres.

Oficialul citat arată că anul trecut, printr-o hotărâre de Guvern, a fost înfiinţat un comitet interministerial cu scopul de a elabora strategia pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene. "Acest plan de acţiune va cuprinde direcţii care vor duce la limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi la limitarea efectelor infecţiilor asociate actului medical", a declarat Sorina Pintea.

Planul urmează să fie creat cu ajutorul experţilor Comisiei Europene, ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ai Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. "Am ales să colaborez cu aceste entităţi pentru a avea un cadru pentru a face acest plan naţional corespunzător şi adaptat nevoilor României. Anul trecut am avut o rată dublă a infecţiilor asociate actului medical, tocmai pentru că am început să le raportăm. În 2016 şi 2017, nivelul era foarte mic", a spus Pintea. Ministrul a mai precizat că primul pas va fi acela de a obliga spitalele să aibă zonă de microbiologie în laborator, pentru depistarea infecţiilor. "Prin intermediul acestor zone de microbiologie vom depista activ aceste infecţii", a mai explicat Pintea.

Măsurile elementare de igienă pot preveni multe îmbolnăviri

Oficialul a atras atenţia asupra faptului că igiena mâinilor este una din principalele măsuri pentru limitarea infecţiilor asociate actului medical. "Ministerul Sănătăţii, de anul trecut, a modificat protocoalele legate de igiena mâinilor (protocoale valabile pentru angajaţii spitalelor - n.r.)", a mai spus ministrul. Întrebată de reporteri despre lipsa săpunului de la baie în majoritatea spitalelor, Pintea a spus că este o problemă de management şi că verificarea acestor aspecte ţine de direcţiile judeţene de sănătate publică.

Spitalele gălăţene au raportat doar 437 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale, în primele 11 luni ale anului trecut. Incidenţa pacienţilor care s-au internat în spital cu o boală şi au căpătat acolo o altă infecţie foarte periculoasă este astfel de 0,55 cazuri la mia de locuitori. Datele, care se desprind dintr-un raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, arată că spitalele gălăţene, la fel ca şi cele din restul ţării, ascund încă sub preş situaţia reală a îmbolnăvirilor nosocomiale.

Citit 751 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2019 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.