Majoritatea românilor susţin vaccinarea

Majoritatea românilor susţin vaccinarea

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
1 comentariu

Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 62,7 la sută din populaţie fiind de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1 la sută dintre cei chestionaţi spunând că vaccinarea copiilor este necesară, potrivit unui studiu realizat de INSCOP pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).

Atitudinea întregii populaţii faţă de vaccinare şi vaccinuri a fost transpusă într-o cercetare sociologică profesionistă, prima de acest fel realizată în România, potrivit sursei citate. Un aspect important al studiului vizează sursele de informare în domeniul vaccinării. "Aproximativ două treimi dintre repondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor", se arată într-un comunicat al SNMF.
"În ceea ce priveşte ordonarea surselor de informare, medicul de familie este pe primul loc cu o pondere de 66,4 la sută, dar canalele de comunicare online şi offline sunt de asemenea o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinare", mai spune sursa citată.

"O serie de mituri alimentează neîncrederea populaţiei în vaccinare"

INSCOP Research notează în analiza sa faptul că "cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice".
"Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare", a mai arătat studiul INSCOP.
Sondajul de opinie la nivel naţional a fost realizat în perioada 21 ianuarie - 11 februarie 2019, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul repondenţilor. Studiul a fost proiectat cu sprijinul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti şi al Societăţii Române de Microbiologie.

Citit 395 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 20:59

1 comentariu

  • postat de Mario Miercuri, 13 Martie 2019 20:40 78.97.254.*** Link la comentariu
    0
    1

    Ok, primii vaccinați ar tb sa fie cei care susțin, ca niște fanatici vaccinarea, împreună cu nepoți, copii, și alte rude apropiate, toți politicienii cu odraslele lor etc

    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro