Bani din propriul buzunar pentru analize decontate de stat

Bani din propriul buzunar pentru analize decontate de stat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Judeţul Galaţi este printre puţinele din ţară unde numărul laboratoarelor medicale depăşeşte pragul de 100. În ciuda abundenţei acestor centre, accesul asiguraţilor la analizele decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) rămâne dificil, deoarece fondurile disponibile sunt epuizate încă din primele zile ale lunii. Situaţia reiese dintre analiză făcută de "Ziarul Financiar", pornind de la datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Reţeaua de laboratoare medicale private disponibile la nivel naţional a ajuns la puţin peste 2.000 de unităţi. Doar în municipiul Bucureşti funcţionează 511 astfel de centre. Statisticile INS mai arată şi că judeţele Dolj, Iaşi, Mureş şi Galaţi sunt singurele din ţară cu peste 100 de centre fiecare.

De-a lungul anilor, laboratoarele de analize medicale s-au dovedit a fi o afacere cât se poate de profitabilă. În urmă cu doar un deceniu, spre exemplu, în România funcţionau 812 laboratoare private, de peste două ori mai puţine decât acum. În 1998, funcţionau doar 256 de astfel de centre.

În ciuda faptului că te împiedici de ele la fiecare pas, accesul propriu-zis la serviciile oferite de aceste laboratoare nu s-a îmbunătăţit mai deloc, de-a lungul anilor. În multe cazuri, pacienţii care au nevoie de analize medicale sunt nevoiţi să vină cu noaptea în cap la uşile centrelor, la început de lună, pentru a spera că vor avea parte de investigaţii diferite. De cele mai multe ori însă, cum plafonul lunar se consumă aproape în mod instant, asiguraţii scot bani din propriul buzunar pentru servicii medicale pe care statul ar trebui să le asigure. Bineînţeles, situaţia aceasta problematică şi frustrantă pentru pacienţi le convine de minune laboratoarelor.

O instituţie a furnizorilor

"Accesul fizic la labora­toare a crescut, dar nota de plată este plătită în continuare de pacient, deci pacientul nu a avut de câştigat prea mult. Eu spun că avem o Casă Naţională de Asigurări de Sănătate a furnizorilor şi nu una care lucrează pentru pacienţi. Tarifele decontate de Casă pentru analize medicale sunt şi de cinci-zece ori mai mari decât cele decontate de Casa din Ungaria. Sistemul este prost reglementat. Pentru furnizorul de analize medicale este rentabil că plafoanele se termină în primele zile, pentru că pacientul plăteşte direct din buzunar", a spus Laszlo Lorenzovici, manager al firmei de consultanţă în servicii medicale Hospital Consulting, citat de "Ziarul Financiar".

Citit 2881 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2019 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.