Femeile, mai vulnerabile în cazul unui stop cardiac

Femeile, mai vulnerabile în cazul unui stop cardiac
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Femeile care suferă un stop cardiac în afara unităţilor de îngrijiri medicale au mai puţine şanse de a fi resuscitate de martori şi de a supravieţui în comparaţie cu bărbaţii, sugerează un nou studiu citat de Press Association. Cercetarea, publicată în "European Heart Journal", a identificat inechităţi în ceea ce priveşte modul în care sunt tratate femeile şi şansele acestora de supravieţuire în fiecare etapă de îngrijire.

Spre exemplu, primele semne ale stopului cardiac ar putea să nu fie identificate la fel de repede în cazul femeilor, susţin oamenii de ştiinţă, ceea ce ar putea duce la întârzierea apelului efectuat către serviciile de urgenţă. Cercetătorii, conduşi de doctorul Hanno Tan de la Universitatea din Amsterdam, au analizat informaţii preluate de la toate tentativele de resuscitare efectuate de serviciile de urgenţă într-o zonă din Olanda în perioada 2006 - 2012. Pe parcursul acestei perioade, au avut loc 5.717 cazuri de stop cardiac extraspitalicesc. În cazul a circa 68 la sută dintre femeile care s-au confruntat cu un astfel de eveniment extraspitalicesc s-a încercat resuscitarea de către un martor. La bărbaţi, procentul a fost de 73 la sută, potrivit studiului.

Simptomele pot diferi în cazul femeilor

Aproximativ 12,5 la sută dintre femeile care au fost resuscitate au supravieţuit şi au fost externate, mai puţine în comparaţie cu bărbaţii - 20 la sută. "Ţinând cont de perioada scurtă disponibilă pentru salvarea vieţii pacientului, în această fază fiecare minut contează”, a notat Hanno Tan. ”Oamenii ar putea fi mai puţin conştienţi de apariţia unui stop cardiac în cazul femeilor în comparaţie cu bărbaţii, şi chiar femeile însele ar putea să nu recunoască urgenţa simptomelor pe care le au. Femeile pot avea simptome ale unui atac de cord iminent care sunt mai greu de interpretat, precum oboseală, leşin, stare de vomă şi dureri de gât sau de maxilar, în timp ce bărbaţii acuză mai adesea neplăceri precum dureri în piept”, a explicat cercetătorul.

”Fiecare minut care trece fără RCP (resuscitare cardio-pulmonară) şi defibrilare reduce şansa de supravieţuire cu până la 10 la sută, motiv pentru care este esenţial să se cunoască metodele de RCP, iar a face ceva este întotdeauna mai bine decât a nu face nimic", a declarat Sara Askew, de la "British Heart Foundation".

Citit 1326 ori Ultima modificare Luni, 03 Iunie 2019 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.