”O durere de cap persistentă nu trebuie neglijată”

”O durere de cap persistentă nu trebuie neglijată”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un studiu recent efectuat de către Asociaţia "Mame pentru Mame" arată faptul că majoritatea părinţilor din România consideră durerile de cap acuzate de către copiii lor reale, ele nefiind asociate exclusiv adulţilor. Studiul a cercetat percepţia părinţilor asupra acestui fenomen, respectiv modul în care aceştia aleg să îşi trateze copiii.

Durerea de cap în rândul copiilor este frecventă, conform părinţilor care au răspuns sondajului. 80 la sută din aceştia confirmă că fiul, respectiv fiica lor a acuzat cel puţin o dată aceste dureri, iar peste o treime susţine că în intervalul de vârstă 7-12 ani acestea se manifestă cel mai des. În vreme ce un sfert din repondenţi susţin că frecvenţa durerilor este redusă, pentru aproximativ 40 la sută ele apar lunar, iar 8,5 la sută se confruntă cu ele săptămânal. Legat de modul în care se manifestă, majoritatea copiilor se plânge de dureri în zona feţei sau a gâtului - 46 la sută, sensibilitate la lumină  - 20 la sută, greţuri sau vărsături - 14 la sută.

Sfatul medicului

„Cefaleea copiilor, mai ales a celor de vârstă şcolară reprezintă un motiv des întâlnit pentru care părinţii solicită un consult pediatric. De multe ori cauza o descoperim rapid, atunci când este vorba de o durere de cap care însoţeşte o boală acută, de obicei febrilă, dar sunt situaţii în care sunt necesare consulturi interdisciplinare (oftalmologic, neurologic, ORL). O durere de cap persistentă pune probleme de diagnostic şi nu trebuie neglijată. Insist pentru ca o primă vizită sa fie făcută medicului de familie sau medicului pediatru, pentru a decela printr-un examen clinic complet, o anamneză corectă cauze frecvente şi evidente ale cefaleei. Nu orice durere de cap trebuie sa fie examinată şi de neurolog sau necesită investigaţii scumpe, nenecesare sau greu accesibile, însă nu treceţi pe lăngă o durere de cap! Ea este sâcâitoare, deranjantă şi de cele mai multe ori, copilul, exact ca şi adultul, nu îşi poate continua activitatea de zi cu zi atunci când îl doare capul”, a declarat dr. Irina Costache, medic pediatru.

Citit 2223 ori Ultima modificare Luni, 03 Iunie 2019 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.