Copiii şi vârstnicii, cei mai afectaţi de caniculă

Copiii şi vârstnicii, cei mai afectaţi de caniculă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vremea călduroasă anunţată pentru perioada următoare, dar şi disconfortul termic ridicat le pot crea o serie de probleme de sănătate în special copiilor şi persoanelor vârstnice, afirmă şeful Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, dr. Silvia Nica, specialistul adăugând că sunt de evitat mai ales plimbările prin soare.

"Din cauza expunerii la soare ne putem confrunta cu diverse afecţiuni, de la edemul de căldură (anumite părţi ale corpului reţin apa în exces şi se umflă) până la şocul termic. Pot apărea arsurile solare şi, nu în ultimul rând, din cauza deshidratării şi a pierderii de săruri prin transpiraţie, pot apărea complicaţii ale unor boli cronice", susţine dr. Silvia Nica, medic primar medicină de urgenţă, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Medicul recomandă populaţiei să evite plimbările prin soare între orele 11,00 şi 17,00, să bea cel puţin doi litri de lichide zilnic, preferabil apă, nu sucuri cu zahăr şi adaos de conservaţi; lichidele pot fi reci, dar nu exagerat de reci. Trebuie evitat şi alcoolul, dar şi băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină. Deşi fac parte tot din categoria lichidelor, aceste băuturi intensifică, de fapt, deshidratarea organismului. Specialistul citat ne recomandă să mâncăm fructe şi legume proaspete; hainele pe care le purtăm atunci când ieşim afară trebuie să fie din ţesături naturale, gen bumbac, mătase, in, şi de culoare deschisă. Capul trebuie acoperit cu o şapcă sau cu o pălărie, de asemenea deschise la culoare.

Doctorul mai recomandă folosirea unor creme cu factor de protecţie ridicat. "Dacă vă aflaţi la mare sau la ştrand, nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat mult timp la soare, fiindcă aparatul cardiovascular poate fi sever afectat. Nu în ultimul rând, dacă suferiţi de diferite afecţiuni, este bine ca în această perioadă să consultaţi medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente", concluzionează dr. Silvia Nica.

Citit 1846 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2019 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.