Alţi cinci pacienţi şi-au câştigat dreptul la tratament în instanţă. ”Ne-am săturat de promisiunea doamnei ministru”
Foto: pefuga.ro

Alţi cinci pacienţi şi-au câştigat dreptul la tratament în instanţă. ”Ne-am săturat de promisiunea doamnei ministru”
Dan Cimpoieru şi Cezar Irimia, în partea dreaptă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cinci pacienţi cu tumori cerebrale au dat statul în judecată pentru a beneficia de tratament gratuit cu un medicament în afara prospectului şi au câştigat prin ordonanţă preşedinţială, a anunţat preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia.

"De un an de zile avem promisiunile doamnei ministru (n.r. - Sorina Pintea) pentru creionarea acelui proiect de prescripţie în afara prospectului, unde medicul îşi asumă recomandarea acestui tratament. Doamna ministru nu are timp să semneze un ordin de ministru prin care să pună la dispoziţie pacienţilor aceste medicamente - şi atunci ne-am hotărât să acţionăm statul în judecată, pentru că această aşteptare face victime. Ne-am săturat de promisiunea doamnei ministru", a afirmat preşedintele APCR, într-o conferinţă de presă.

El a acuzat-o pe Sorina Pintea de ipocrizie şi a spus răspicat că următoarea acţiune în judecată va fi îndreptată împotriva ei. "Îi spun clar că următoarea acţiune judecătorească va fi îndreptată împotriva dumneaei, ca ministru, nu împotriva statului român. Şi-a asumat responsabilitatea, să şi răspundă. În România, din păcate, avem responsabilităţi, dar nu răspunde nimeni", a spus Irimia.

Potrivit unui comunicat APCR, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată pe 28 mai, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Guvernul, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să le asigure celor cinci pacienţi cu tumori cerebrale tratament gratuit cu un medicament în regim "off-label".

Proiect iniţiat în 2018 şi neadoptat

În context, avocatul Dan Cimpoieru a menţionat că hotărârea pronunţată, "pe lângă efectul direct asupra dreptului la viaţă al reclamanţilor, va obliga într-o bună măsură autorităţile statului să accelereze adoptarea proiectului privind prescripţia "off-label". El a adăugat că, pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de judecată a constatat că, deşi în luna septembrie 2018, Ministerul Sănătăţii iniţiase un proiect de ordin privind prescripţia în regim "off-label", ce fusese supus şi dezbaterilor publice, până în prezent, acesta nu a fost adoptat.

Potrivit lui Cimpoieru, problema prescripţiei "off-label" constă în faptul că medicul ştie că acel medicament are efect terapeutic pentru un pacient, dar în momentul în care el îl prescrie în afara etichetei, adică "off-label", îşi asumă un risc. "Dacă pacientului îi este afectată viaţa sau sănătatea, atunci medicul răspunde pentru malpraxis. Cu alte cuvinte, medicul este singur, răspunde în faţa tuturor pentru o faptă de malpraxis, deşi paradoxal el doreşte să prescrie un tratament care este benefic pacientului", a precizat Cimpoieru.

Citit 1515 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2019 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.