Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) efectuează un studiu naţional privind consumul de alimente al populaţiei cu vârsta cuprinsă între 10 şi 74 de ani, conform unui comunicat de presă citat de Agerpres. Studiul, realizat în conformitate cu metodologia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), se desfăşoară pe un eşantion de 1.500 de consumatori, distribuiţi în mod reprezentativ pe zone geografice, zone de reşedinţă şi grupe de vârstă la nivelul întregii ţări, prin efectuarea de interviuri privind consumul de alimente.

Astfel, în perioada august - decembrie 2019, vor fi intervievaţi cu privire la alimentele pe care le mănâncă 300 de persoane în grupul de adolescenţi (10-17 ani), 540 de consumatori în grupul de adulţi (18-64 de ani), 260 de consumatori în grupul de vârstnici (65-74 de ani), 140 de femei în perioada de maternitate şi 260 de vegetarieni/vegani, care vor răspunde unui set de întrebări puse de investigatorii de teren. "Evaluarea va fi realizată în două sezoane, rece şi cald, deoarece studiile anterioare au arătat că există diferenţe sezoniere importante de aport alimentar. Fiecare respondent va fi intervievat de două ori. Primul interviu se va desfăşura faţă în faţă la locuinţa respondentului, iar cel de al doilea va fi desfăşurat telefonic, în acelaşi sezon, cu o pauză de minimum şapte zile între ele", se menţionează în comunicat.
Informaţiile colectate vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei baze de date privind consumul de alimente la nivel naţional, în conformitate cu cerinţele EFSA.

Românii, încurajaţi să participe la studiu

"De asemenea, informaţiile colectate vor fi transmise către EFSA ca parte a cerinţelor studiului, România contribuind astfel la dezvoltarea bazei de date europene pentru consumul de alimente. Participarea consumatorilor români la studiu reprezintă un avantaj, în contextul în care România va deţine o bază de date privind consumul naţional de alimente, permiţând astfel o mai bună evaluare a riscurilor legate de alimentele şi, implicit, aplicarea de măsuri de prevenire şi remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie al sănătăţii cetăţenilor. Încurajăm consumatorii români să participe la acest studiu, având în vedere şi faptul că pentru prima oară vom avea certitudinea că specificul naţional privind consumul de alimente va fi inclus în opiniile ştiinţifice privind siguranţa alimentelor, elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor", se mai scrie în comunicat.

Citit 667 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 19:39

1 comentariu

 • postat de bio hazard Vineri, 02 August 2019 23:31 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  1

  Cu alte cuvinte vor sa stie ce alimente consumam mai des ca sa poata pune mai multe E-uri , supstante chimice, pesticide si care in final duc la cancer sau boli grave. Asa au facut cu lecumele, fructele si cu alte culturi. Au chimizat tot. nimeni nu controleaza ce contine un produs ca sa fie interzis de pe piata . Ceausescu nu permitea asa ceva.
  Dar stiti si voi treaba....otravim populatia ca apoi medicii si industria farmaceutica sa faca miliarde de pe urma bolnavilor. Statul pierde pt ca nu va mai avea forta de munca apta si tara va pieri.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.