Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

O singură pilulă cu administrare zilnică, conţinând medicamente pentru combaterea hipertensiunii şi a colesterolului, precum şi aspirină, ar putea reduce cu o treime riscul de accidente cardiovasculare (infarcte, AVC-uri etc.) în decursul a cinci ani, pentru persoanele de vârstă mijlocie, sugerează un nou studiu publicat vineri, potrivit Agerpres.
Ideea unei astfel de tablete supranumită “polipilulă”, care poate deveni câteodată superpilulă şi a cărei compoziţie poate varia, are o vechime de peste 20 de ani. Acest nou studiu, publicat de revista medicală "Lancet", este primul realizat pe scară mare în scopul evaluării eficacităţii acestui tratament în rândul populaţiei pe o anume perioadă. Acest test comparativ, care a cuprins, pe de o parte, un grup de persoane cărora le-a fost administrată multipilula, primind totodată sfaturi pentru o viaţă sănătoasă (renunţarea la tutun, practicarea unor activităţi fizice etc.), şi un alt grup de participanţi, care au primit doar sfaturi, a vizat o populaţie turkmenă dintr-o zonă rurală a Iranului. Împărţirea participanţilor a fost făcută prin tragere la sorţi.
Prin comparaţie cu cei care au primit doar sfaturi despre stilul de viaţă, administrarea pilulei combinate a redus riscul de accidente cardiovasculare majore cu 34 la sută, per ansamblu, şi cu circa 40 la sută la persoanele fără antecedente cardiovasculare, în decursul a cinci ani, şi cu circa 20 la sută la pacienţii care sufereau deja de boli cardiovasculare.

Citit 1756 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2019 18:07

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro