Pilulă combinată pentru reducerea riscului de accidente cardiovasculare

Pilulă combinată pentru reducerea riscului de accidente cardiovasculare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O singură pilulă cu administrare zilnică, conţinând medicamente pentru combaterea hipertensiunii şi a colesterolului, precum şi aspirină, ar putea reduce cu o treime riscul de accidente cardiovasculare (infarcte, AVC-uri etc.) în decursul a cinci ani, pentru persoanele de vârstă mijlocie, sugerează un nou studiu publicat vineri, potrivit Agerpres.

Ideea unei astfel de tablete supranumită “polipilulă”, care poate deveni câteodată superpilulă şi a cărei compoziţie poate varia, are o vechime de peste 20 de ani. Acest nou studiu, publicat de revista medicală "Lancet", este primul realizat pe scară mare în scopul evaluării eficacităţii acestui tratament în rândul populaţiei pe o anume perioadă. Acest test comparativ, care a cuprins, pe de o parte, un grup de persoane cărora le-a fost administrată multipilula, primind totodată sfaturi pentru o viaţă sănătoasă (renunţarea la tutun, practicarea unor activităţi fizice etc.), şi un alt grup de participanţi, care au primit doar sfaturi, a vizat o populaţie turkmenă dintr-o zonă rurală a Iranului. Împărţirea participanţilor a fost făcută prin tragere la sorţi.

Prin comparaţie cu cei care au primit doar sfaturi despre stilul de viaţă, administrarea pilulei combinate a redus riscul de accidente cardiovasculare majore cu 34 la sută, per ansamblu, şi cu circa 40 la sută la persoanele fără antecedente cardiovasculare, în decursul a cinci ani, şi cu circa 20 la sută la pacienţii care sufereau deja de boli cardiovasculare.

Citit 2180 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2019 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.