Câţi gălăţeni vor beneficia de vaccinare gratuită

Câţi gălăţeni vor beneficia de vaccinare gratuită
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a achiziţionat 1.500.000 de doze de vaccin antigripal, în vederea campaniei naţionale de imunizare, programată pentru sezonul rece care urmează. De vaccinare gratuită vor beneficia persoanele din grupele la risc. Către judeţul Galaţi urmează să fie distribuite puţin peste 50.000 de doze de vaccin, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

MS a cumpărat, anul acesta, cu aproximativ 200.000 de doze de vaccin antigripal mai mult decât anul trecut. Campania de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi prin unităţile sanitare cu paturi şi vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

„Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătăţii şi recomandărilor organismelor internaţionale în domeniu”, au transmis reprezentanţii ministerului, într-un comunicat de presă.

Primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns deja în România şi sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical. Din a doua parte a lunii octombrie, vor fi distribuite şi celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă şi vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

„Ministerul Sănătăţii a aprobat pentru judeţul Galaţi un număr de 50.520 de doze de vaccin antigripal. O parte dintre acestea vor fi trimise pentru imunizarea personalului la risc din MAI, MApN şi SRI, iar restul de 49.957 de doze vor rămâne la DSP Galaţi, de unde vor fi distribuite către cabinetele medicale de familie”, a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Ce este gripa

Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă, cauzată de virusul gripal. În Europa, gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală.

"Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii, nu de virusul gripal. În cazurile necomplicate, simptomele se rezolvă spontan în şapte zile de la debut. Îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc. Ocazional, pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc", se arată într-un material informativ publicat de Spitalul "Grigore Alexandrescu" Bucureşti.

Citit 2069 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2019 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.