Dieta în poliartrita reumatoidă

Dieta în poliartrita reumatoidă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar care, de regulă, acţionează pentru apărarea organismului, îl atacă. Din ce cauză se întâmplă acest lucru, nu este pe deplin clar. Reumatismul secătuieşte organismul de energie, astfel că alimentaţia are un rol important. Statisticile au arătată că un sfert din pacienţii cu reumatism au şi deficit de nutrienţi. Sunt indicate trei mese pe zi pentru a avea o nutriţie sănătoasă. Prima regulă pe care trebuie să o aibă în vedere pacientul cu poliartrită reumatoidă este aceea că trebuie să mănânce variat.

Nu există o singură mâncare care să conţină toate substanţele de care organismul are nevoie. În primul rând, grăsimile saturate trebuie reduse. Astfel se reduce riscul de infarct şi de boli cardiovasculare. Grăsimile sunt necesare ca sursă de acizi graşi nesaturaţi, de vitaminele A,D,E şi energie. Pâinea trebuie mâncată în porţii suficiente, mai ales cea integrală sau neagră, alături de cartofi, paste şi legume boabe – fasole, mazăre. Dieta mai include zilnic două sute de grame de legume şi două bucăţi de fructe. Renunţarea la sare nu este o idee bună. Dar organismul acestor pacienţi are nevoie de cantităţi minime care se găsesc deja în alimente. Mâncarea ar trebui condimentată mai degrabă cu mirodenii decât cu sare. Necesarul zilnic de lichide – apă - este de un litru şi jumătate.

Citit 2217 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.