Numărul cazurilor de varicelă, în creştere

Numărul cazurilor de varicelă, în creştere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste 600 de cazuri de varicelă au fost diagnosticate de medicii gălăţeni în primul semestru al acestui an. Boala este extrem de contagioasă, atrag atenţia medicii, care adaugă că diagnosticul este uneori dificil de pus, deoarece simptomele iniţiale se aseamănă cu cele întâlnite în virozele respiratorii.

În primele şase luni ale anului, în judeţul Galaţi au fost înregistrate 608 cazuri de varicelă, cu 140 mai multe decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, arată un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică. În toată ţara, în prima jumătate a anului, 21.809 pacienţi au fost depistaţi cu această boală contagioasă, ceea ce arată că virusul care o provoacă este mai activ decât anul trecut.

Cei mai mulţi pacienţi cu varicelă, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de „vărsat de vânt”, sunt copii cu vârsta până la nouă ani. De aici şi numele de boală a copilăriei. Varicela poate apărea însă şi la adulţi, iar în astfel de cazuri pot surveni diverse complicaţii.

Pentru că primele simptome sunt nespecifice, „vărsatul de vânt” poate fi uşor confundat cu o banală răceală. Abia când apar erupţiile cutanate, diagnosticul poate fi pus cu certitudine. În tot acest timp, pacientul poate transmite însă boala persoanelor cu care intră în contact, cu foarte mare uşurinţă.

Vaccinul, eficient în primele trei zile

Protecţia în faţa virusului care provoacă varicela constă în administrarea unui vaccin existent în farmaciile din România, dar care nu este inclus în Calendarul Naţional de Vaccinare, fiind astfel disponibil doar contra cost. Este foarte important ca vaccinul să fie administrat în primele 72 de ore de la contactul cu o persoană bolnavă.

Primele simptome ale „vărsatului de vânt” sunt febra mare, lipsa poftei de mâncare, oboseala, indispoziţia, starea generală de rău şi inflamarea gâtului. Abia după 48 de ore de la apariţia acestor semne, pe piele devine vizibilă o erupţie sub forma unor bubiţe cu lichid care produc mâncărime la atingere. Ruperea acestor vezicule poate duce la infectarea lor.

După ce boala s-a vindecat, virusul rămâne în organism şi, la contactul cu diverse tulpini virale sau sub influenţa unor factori precum stresul prelungit, ori atunci când sistemul imunitar este slăbit, poate genera herpes zoster.

Citit 2638 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2019 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.