Tehnică disponibilă în România. Metodă avansată de diagnosticare a virusului HPV

Tehnică disponibilă în România. Metodă avansată de diagnosticare a virusului HPV
Una din 12 românce consideră falsă informaţia potrivit căreia infecţia cu HPV cauzează cancerul de col uterin
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un test de autorecoltare de probe la domiciliu pentru depistarea virsului papiloma uman (HPV) a fost lansat de compania Neumann Labs pe piaţa din România, în condiţiile în care, în 2018, în ţara noastră s-au înregistrat 2.470 de noi cazuri de cancer uterin, iar experţii spun că 99,7 la sută din toate cazurile în care se dezvoltă un astfel de cancer sunt cauzate de infecţia cu HPV.

Testul, numit "Easy HPV Test", nu este neapărat accesibil pentru toate categoriile de populaţie, având preţul de 260 de lei, dar poate identifica cu o precizie de 95 la sută prezenţa HPV, înainte ca acesta să-şi facă simţite efectele negative, având potenţialul de a juca un rol crucial în prevenirea îmbolnăvirilor de cancer. Precizia testului este, astfel, mai mare decât cea a testului tradiţional Papanicolau. "Infecţia cu HPV este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. Opt din zece femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este binevenită orice iniţiativă care contribuie la identificarea timpurie a infecţiei HPV. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin", a declarat medicul Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de HPV.

O lipsă de informare cronică în România

Chiar dacă 86 la sută dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, asocierea apariţiei acestuia cu infecţia cu virusul HPV este făcută de mai puţin de jumătate din ele. Mai mult, una din 12 femei consideră falsă informaţia potrivit căreia infecţia cu HPV cauzează cancerul de col uterin, chiar dacă cercetătorii în domeniu cad de acord în unanimitate asupra acestei cauzalităţi. Din datele citate de medicul Radu Vlădăreanu, 68 la sută dintre femeile din România nici măcar nu au auzit de infecţia cu acest virus şi doar una din cinci află de la medicul de familie sau de la ginecolog despre această afecţiune.

În privinţa gradului de informare al bărbaţilor, chiar dacă nu există date clare, experţii estimează că ignoranţa cu privire la rolul acestora în transmiterea virusului şi a efectelor pe care acesta le are asupra sănătăţii sale este chiar mai gravă.

Citit 1204 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.