Asociaţia Pacienţilor din Galaţi: HIV/SIDA este o afecţiune cu care se poate trăi

Asociaţia Pacienţilor din Galaţi: HIV/SIDA este o afecţiune cu care se poate trăi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

1 decembrie este pe plan mondial ziua de combatere a infecţiei cu virusul HIV/SIDA. În acest an, Asociaţia Pacienţilor din Galaţi, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, implementează pe plan local Campania "InspiRED", un proiect al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor  Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Campania constă într-o serie de sesiuni de informare a elevilor gălăţeni, într-o manifestare prilejuită de Ziua Mondială de Combatere a HIV/SIDA şi într-un concurs dedicat tot elevilor de liceu. "Proiectul îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă", a precizat Daniel Scoarţă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din Galaţi.

Până pe 15 decembrie, în trei licee din Galaţi, membrii asociaţiei desfăşoară o campanie de informare a cărei temă o reprezintă prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor. Asociaţia Pacienţilor din Galaţi spune că va continua această campanie şi în anul 2020, în mai multe licee din municipiu şi din judeţ.

Concurs cu premii pentru liceenii gălăţeni

Pe 1 decembrie, pe faleza Dunării, va avea loc o manifestare de marcare a semnificaţiei acestei zile pentru pacienţii cu HIV/SIDA. "Pe 29 noiembrie, la ora 12,00, organizăm în incinta DSP Galaţi un concurs de postere create de elevii din liceele gălăţene. Datorită unui sponsor, vom putea acorda trei premii în valoare totală de 525 de lei. Nu în ultimul rând, avem în vedere şi o campanie de informare stradală care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV, cu accent pe prevenţie. Voluntarii vor oferi şi informaţii suplimentare celor interesaţi. HIV/SIDA este o afecţiune cu care se poate trăi astăzi, cu condiţia ca pacienţii să fie depistaţi din timp şi, ulterior, să aibă acces continuu la tratament", a adăugat Daniel Scoarţă. În cazul întreruperii tratamentului, pacientul riscă să nu mai răspundă ulterior terapiei iniţiale.

Conform datelor oficiale, în România trăiau, la 30 iunie 2019, 15.999 de persoane infectate cu HIV, iar în primele şase luni ale anului au fost diagnosticate cu HIV/SIDA 315 persoane, dintre care 229 de bărbaţi. Tot în prima jumătate a anului, în judeţul Galaţi au fost depistate şapte noi cazuri de infecţie cu HIV, astfel judeţul nostru fiind clasat pe locul al şaptelea în ţară, după numărul de cazuri nou diagnosticate.

Citit 2441 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2019 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.