Primul registru naţional post-infarct miocardic acut

Primul registru naţional post-infarct miocardic acut
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca va înfiinţa primul registru naţional post-infarct miocardic acut, pentru prevenirea insuficienţei cardiace. Proiectul are o finanţare provenită din fonduri norvegiene, în valoare de 2,5 milioane de euro.

"Am câştigat un proiect cu fonduri norvegiene de importanţă strategică naţională, prin care dorim să înfiinţăm primul registru de monitorizare a supravieţuitorilor unui infarct miocardic acut. România este lider în mortalitatea cardio-vasculară (pe plan european - n.red.) şi vrem să vedem de ce e mai mare la noi decât în alte părţi. Proiectul implică o colaborare între Institutul Inimii Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea. Dorim să punem datele bolnavilor cu infarct miocardic acut într-o platformă, să facem analize statistice şi să urmărim factorii de risc. Vrem să vedem ce anume a determinat această maladie, cum putem preveni repetarea ei, deoarece sunt bolnavi care, după un an, mai fac un infarct. Sperăm ca acest registru să găzduiască 4.000-4.500 de bolnavi", a declarat, într-o conferinţă de presă, profesorul dr. Adrian Iancu, de la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" Cluj-Napoca, conform "Agepres".

Specialistul a mai spus că prin proiectul respectiv va fi achiziţionat şi un echipament de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) special destinat investigaţiilor din sfera cardiologiei, în valoare de un milion de euro, precum şi un dispozitiv-inimă artificială, care va sta câteva zile în inima pacientului şi va pompa sânge din ventriculul rămas fără puterea necesară.

Ce este şi cum se produce infarctul de miocard

Infarctul miocardic este o afecţiune acută, extrem de serioasă, care apare prin astuparea (ocluzia) uneia dintre arterele coronare, scrie cardioportal.ro. Ocluzia apare printr-un cheag de sânge (tromb). Astfel, porţiunea de miocard care era irigată de artera coronară respectivă nu mai este alimentată cu sânge (este privată de oxigen - n. red.), fapt care este urmat de distrugerea progresivă a fibrelor musculare din zona respectivă, proces denumit necroză. Prin urmare, prin infarct de miocard se înţelege necroza miocardică indusă de ocluzia bruscă (acută), printr-un tromb, a unei artere coronare.

Necroza nu se produce imediat după ocluzie. Înlăturarea precoce, în primele patru-şase ore, a cheagului care a indus ocluzia arterei coronare duce la reluarea fluxului de sânge prin această arteră, fapt care conduce la reluarea irigării miocardului aflat în suferinţă. Drept rezultat, evoluţia necrozei poate fi oprită, iar aria de infarct poate fi limitată. Prin urmare, şansele unui pacient de a supravieţui şi de a se recupera după un infarct depind de rapiditatea cu care trombul este înlăturat.

Citit 2026 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.