Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, luni, că Guvernul urmează să elaboreze o ordonanţă de urgenţă cu privire la desfăşurarea rezidenţiatului în toate spitalele din România, precizând că până în prezent există monopoluri legate de rezidenţiat în câteva centre universitare.

"S-a discutat despre rezidenţiat. După cum bine cunoaşteţi, rezidenţiatul s-a desfăşurat fără probleme, în condiţiile în care a fost crescut numărul de locuri şi de asemenea mâine (marţi - n.r.) evaluăm elaborarea unei ordonanţe de urgenţă cu privire la desfăşurarea rezidenţiatului în toate spitalele din România, pentru că, până în momentul de faţă, asistam la monopoluri legate de rezidenţiat în doar câteva centre universitare", a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă, potrivit "Adevărul".
Oficialul a precizat că prin această ordonanţă va fi permis şi spitalelor militare şi celor judeţene şi private să desfăşoare programe de rezidenţiat. "Urmărim astfel ca tineri care sunt finanţaţi prin locurile obţinute la rezidenţiat să poată să facă practică în spitale, să poată să îşi pună la dispoziţia sistemului medical românesc cunoştinţele şi munca".
Peste 8.800 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie au susţinut duminică examenul de rezidenţiat. Proba s-a desfăşurat în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Au depus dosarele pentru participare la concurs un număr de 8.876 de tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie (6.283 - medicină, 1.740 - medicină dentară, 853 - farmacie). Aceştia au candidat pe un număr de 4.710 locuri şi posturi, pe cele trei domenii de pregătire (3.960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 la medicină dentară, 256 la farmacie şi 96 de locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie - MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI).
Pentru această sesiune, Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu 558 numărul posturilor şi locurilor pe domeniul medicină, faţă de numărul de absolvenţi. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că se caută soluţii pentru ca toţi cei care obţin minim 60 la sută din punctajul maxim pe fiecare domeniu să fie admişi ca rezidenţi.

Citit 1990 ori Ultima modificare Luni, 09 Decembrie 2019 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.