Daruri pentru viaţă, de dincolo de moarte

Daruri pentru viaţă, de dincolo de moarte
Mai mulţi medici de la Fundeni, alături de cei de la Galaţi, în timpul operaţiunii de prelevare de organe
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În fiecare an, în preajma Crăciunului, se vorbeşte despre oameni care fac fapte bune. De data aceasta, vorbim de un om care a făcut o minune, în ciuda faptului că aceasta i-a transformat Crăciunul într-o sărbătoare extrem de tristă. Minunea a fost făcută de Florin Pătruţă, care şi-a dat acordul ca mama lui să fie donator de organe. Asta după ce femeia, în vârstă de 54 de ani, a suferit un accident vascular, iar în timp ce era internată în spital a intrat în comă.

Florin a primit vestea tristă chiar de la tatăl său. „M-a sunat tata, luni, şi mi-a spus că a găsit-o pe mama căzută lângă pat. Era încă în viaţă, avea ochii deschişi. M-am urcat în maşină şi am venit de la Braşov la Galaţi. Am ajuns pe la ora 01,00 noaptea şi am vrut să o văd, dar nu a fost posibil. O doamnă asistentă mi-a spus că este extrem de grav. În zilele următoare, doamna doctor mi-a spus că nu există nicio şansă. M-a întrebat dacă sunt de acord cu donarea de organe”, şi-a început povestea Florin.

Tânărul mărturiseşte că pe drumul de la Braşov spre Spitalul Judeţean din Galaţi se gândea că fiecare om îi cere ceva, în această perioadă lui Moş Crăciun. „De sărbători, toată lumea zice să îşi doreşte să îi aducă Moşul. Eu îmi doream să o aducă pe mama înapoi. Nu s-a putut”, explică, cu ochii în lacrimi, tânărul.

În ciuda eforturilor depuse de medici, femeia a intrat în comă. „Pacienta a venit în stare extrem de gravă. A evoluat spre comă şi s-a decis să se facă testele pentru a vedea dacă pacienta este în moarte cerebrală”, ne-a declarat Violeta Şapira, medic neurolog la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.

Atunci când medicii i-au spus despre de posibilitatea donării de organe, Florin a decis să fie chiar el Moş Crăciun pentru alte persoane aflate în suferinţă. „Am zis că poate o să vină Moşul la altcineva. La mine nu a fost, poate altădată, m-a sărit. Dar am zis că poate veni la altă familie. Am zis că este mai bine aşa, că nu trebuie să fim egoişti. Sper ca, astfel, mama să poată să ajute pe cineva”, a adăugat tânărul.

Florin Pătruţă a vrut ca Moş Crăiun să vină la alte familii. A donat organele mamei pentru a salva alte vieţi

Gestul făcut de Florin nu va ajuta doar o familie, ci mai multe. Şi asta pentru că rinichii şi ficatul mamei sale vor putea salva trei vieţi. Totodată, alte persoane aflate în suferinţă vor putea să se bucure altfel de viaţă. „Familia fost de acord cu donarea de organe. Este o viaţă pentru multe alte vieţi. Au fost prelevate şi corneea, ţesuturi, tendoane, dar şi os. Prin prelevarea acestora, mai mulţi pacienţi vor avea o viaţă mai bună, transplantul îmbunătăţindu-le calitatea vieţii”, a adăugat medicul Violeta Şapira.

Prelevarea organelor a fost făcută de o echipă formată de cadre medicale de la Spitalul din Fundeni şi de la Spitalul Judeţean Galaţi, acesta fiind a patra acţiune de acest fel din oraşul nostru. „Organele vor ajunge la Spitalul Fundeni, aici urmând să fie stabiliţi şi pacienţii compatibili”, ne-a spus Alina Dobrea, managerul spitalului Judeţean Galaţi.

Florin Pătruţă va avea cel mai trist Crăciun, dar se bucură că alţii vor avea o şansă la viaţă. „Aş dori, dacă se va întâmpla lucru ăsta, să-l strâng în braţe pe omul pe care mama l-a salvat, vă daţi seama, cred că în acea persoană aş vedea-o pe ea”, a conchis Florin.

Citit 6470 ori Ultima modificare Duminică, 22 Decembrie 2019 13:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.